Prvé výročie JWST a hmlovina ρ Ophiuchi

Prvé výročie JWST a hmlovina ρ Ophiuchi

Vesmírny teleskop NASA Jamesa Webba splnil očakávania a v prvom roku svojej vedeckej činnosti odhalil vesmír ako nikdy predtým – od nášho vesmírneho susedstva v slnečnej sústave až po vzdialené galaxie na úsvite vekov. Na oslavu ukončenia úspešného prvého roka NASA zverejnila Webbovu snímku malej hmloviny, ktorej prebieha zrod hviezd ρ Ophiuchi.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba len za jeden rok zmenil pohľad ľudstva na vesmír, keď po prvýkrát nazrel do oblakov prachu a uvidel svetlo zo vzdialených kútov vesmíru. Každá nová snímka je novým objavom, ktorý umožňuje vedcom na celom svete klásť a zodpovedať otázky, o ktorých sa im kedysi ani nesnívalo.

Na dnes zverejnenej novej snímke Webbu je zobrazená nám najbližšia oblasť zrodu hviezd. Jej blízkosť 390 svetelných rokov umožňuje veľmi detailný pohľad, bez hviezd v popredí v medzihviezdnom priestore.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba už pri svojom prvom výročí splnil očakávania, že odhalí vesmír, a daroval ľudstvu dych berúce snímky a vedecké poznatky, ktoré budú trvať desaťročia. Webb, inžiniersky zázrak, ktorý vytvorili poprední svetoví vedci a inžinieri, nám umožnil lepšie pochopiť galaxie, hviezdy a atmosféry planét mimo našej slnečnej sústavy ako kedykoľvek predtým, čím položil základy pre to, aby NASA viedla svet v novej ére vedeckých objavov a hľadania obývateľných svetov.

Webbova snímka zobrazuje oblasť obsahujúcu približne 50 mladých hviezd, ktoré majú podobnú alebo menšiu hmotnosť ako Slnko. Najhustejšie sú tmavé oblasti, kde hustý prach vytvára embryá ešte len sa formujúcich protohviezd. Na snímke dominujú obrovské bipolárne prúdy molekulárneho vodíka, znázornené červenou farbou, ktoré sa objavujú horizontálne v hornej tretine a vertikálne vpravo. Tie vznikajú, keď sa hviezda prvýkrát prederie cez svoj pôvodný obal z kozmického prachu a vystrelí do priestoru dvojicu protichodných prúdov ako novorodenec, ktorý prvýkrát vystiera ruky do sveta. Naproti tomu hviezda S1 si v dolnej polovici snímky vyrezala žiariacu jaskyňu z prachu. Je to jediná hviezda na snímke, ktorá je výrazne hmotnejšia ako Slnko.

Webbova snímka ρ Ophiuchi nám umožňuje pozorovať veľmi krátke obdobie v životnom cykle hviezdy s novou jasnosťou. Naše vlastné Slnko zažilo podobnú fázu už dávno a teraz máme technológiu, ktorá nám umožňuje vidieť začiatok príbehu inej hviezdy.

Rozlíšenie 2000×1873 pixelov

Rozlíšenie 12778×11968 pixelov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *