Sme sami vo vesmíre?

Sme sami vo vesmíre?

Ten kto číta Anglickú tlač sa určite dočítal o rozruchu v USA tento rok ohľadom neidentifikovateľných objektov. Tieto udalosti môžu mať potenciálne značné dôsledky najmä na astrobiológiu a kozmonautiku.

 

Americký prezident Joe Biden dňa 23 decembra 2022 podpísal nový zákon o armáde č. 117-263, v ktorom sú aj sekcie o ochrane informátorov: č.1673, 5204, 6609, 6802, 6803. Oveľa zaujímavejšie však je, o akých informátorov sa jedná. Ide o informátorov z utajených oddelení armády, ktoré sa zaoberajú “Vyzdvihnutím materiálu neznámeho pôvodu, analýzou tohto materiálu, zisťovaním ako bol daný materiál vyrobený, jeho výskumom a vývojom, jeho sledovaním, jeho vývojovým a operačným testovaním a bezpečnostnou ochranou a vykonávaním”.

 

Tento zákon stanovuje, že informátori nemôžu byť nijakým spôsobom potrestaní, prenasledovaní ani prepustení. Od podpísania tohto zákona prezidentom minulý rok predstúpilo pred hlavného inšpektora, ktorý má tieto prípady na starosti, viacero informátorov. Najzaujímavejším z nich je určite David Grusch, ktorý poskytol televízny rozhovor, v ktorom objasnil, že určite nie sme sami vo vesmíre. Grusch, ktorý bol 4 roky vládnym vyšetrovateľom prípadov UFO, síce v televízii neukázal žiadne prísne utajené dokumenty, no všetky poskytol hlavnému inšpektorovi. Grusch prísne dodržiava predpisy a postupy stanovené týmto zákonom. Na základe týchto dôkazov hlavný inšpektor označil jeho sťažnosť za vierohodnú a veľmi súrnu. V stredu sa bude konať prvý verejný výsluch v kongrese USA na túto tému a vystúpi tam aj David Grusch. Tieto verejné výsluchy sa dajú sledovať aj na živo na internete.

 

Existencia takýchto tajných programov samých o sebe by bola úplne v poriadku. No Grusch tvrdí, že aj tam dochádza ku bežným pracovným problémom ako je prepustenie, zosmiešňovanie a zastrašovanie a dokonca ku pracovným úrazom a ujme na zdraví a v priebehu všetkých tých rokov dokonca aj na živote. Grusch tvrdí, že armáda, ktorá je financovaná kongresom USA pred ním skrýva všetky informácie o materiáloch, ktoré má a tým koná proti verejnému záujmu. Grusch chce aby k týmto materiálom mali prístup aj univerzity a vedci a aby sa prestalo z nevhodným zaobchádzaním zo zamestnancami.

 

Ak sa tento prípad vyvinie tým smerom, že sa všetko potvrdí, tak to bude určite znamenať absolútny prevrat pre astrobiológiu, do výskumu ktorej vláda USA nalieva miliardy. Astrobiológia sa totižto v súčasnosti zameriava doslova na výskum “výparov” po prípadnom mimozemskom živote. Ak by sa potvrdila existencia inteligentného mimozemského života vo vesmíre tak by to určite zmenilо celú stratégiu astronómie, astrobiológie a kozmonautiky. Videli by sme určite obrovské navýšenie rozpočtu pre kozmonautiku. Následky pre ľudstvo ako také by boli tiež ďalekosiahle. Ak sa Gruschove tvrdenia vyvrátia, bude považovaný za jedného z najväčších bláznov v histórii. Avšak, procedúra v kongrese USA je taká prísna, že bez dôkazov a bez dokonalej previerky by sa Grusch nedostal ani ku dverám čakárne a určite by sa nekonal žiadny verjený výsluch v kongrese USA.

 

Niektorí vedci sú optimistickí a iný pesimistickí. Tí optimistickí tvrdia, že si jednoducho nedokážu predstaviť, že človek je najdokonalejšou bytosťou v takom rozsiahlom vesmíre, a že sme sami a tí pesimistickí tvrdia, že v žiadnom prípade nie je možné aby taká pokročilá civilizácia mohla na zemi havarovať. Pritom, hitória ľudských vesmírnych letov, vrátane tých neúspešných, je vlastne históriou havárií a porúch a úmrtí kvôli banálnym technickým nedostatkom a to sa jedná o sondy a kozmické lode za miliardy USD. Sto percentný úspech ľudských vesmírnych misií takmer neexistuje a to sa pritom jedná o lety na nízku orbitu okolo Zeme, na Mesiac alebo k planétam Slnečnej sústavy. Takže by bolo pochopiteľné ak nejaké malé percento mimozemských misií napokon tiež havarovalo a ešte k tomu nevyhnutne po prekonaní vzdialeností minimálne niekoľkých svetelných rokov.

 

Grusch napokon tvrdí, že rovnaké programy samozrejme majú aj iné štáty, ktoré tiež získané materiály využívajú výlučne na vojenské účely, a ktoré ešte stále žijú v dobách bez slobody prejavu. Napokon, bolo by naivné domnievať sa, že nejaký stát by nechal neidentifikovateľný objekt nevyčísliteľnej hodnoty len tak ležať na poli. Avšak, až do riadneho uzatvorenia vyšetrovania sú to všetko len dohady a každý si musí utvoriť svôj názor sám.

 

Originálne zdroje informácií v anglickom jazyku:

Rozhovor Davida Gruscha v televízii (treba použiť Operu a zapnúť VPN USA)

Zákon USA  č. 117-263 (V PDF dokumente vyhľadávajte slová „unidentified“ a „whistleblower“)

Článok v novinách The Hill, ktorý sa zaoberá danou témou detailnejšie

Článok v novinách The Guardian, ktorý informuje o verejnom vypočúvaní v kongrese USA v stredu 26.VII.2023

Rozhovor zo senátorom Marcom Rubiom, ktorý potvrdil, že takýchto informátorov je viac

Živé vysielanie verejného výsluchu svedkov (26.VII.2023, 16:00 LSEČ)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *