Tmavá hmota v hale Galaxie

Tmavá hmota v hale Galaxie

Novoobjavená trpasličia galaxia UMa3/U1, ktorá obieha našu Galaxiu je najmenšou takou známou galaxiou. Má dokonca príliš malú hmotnosť na to, aby sa táto formácia dokázala udržať pohromade len gravitáciou šesťdesiatich hviezd, ktoré ju tvoria.

UMa3/U1 sa nachádza vo vzdialenosti 30 tisíc svetelných rokov v súhvezdí UMa. Ako vidíme na snímke, jej hviezdy sa doposiaľ skrývali medzi hviezdami z Mliečnej cesty v popredí (vľavo) a podarilo sa ich identifikovať až detailným pozorovaním (vpravo) s teleskopmi ako napríklad Keck. Aj napriek tomu, že trpasličia galaxia obsahuje 60 hviezd, jej hmotnosť je len 16 násobkom hmotnosti Slnka a jej priemer je len 10 svetelných rokov. V porovnaní s ostatnými trpasličími galaxiami má len 1/15 hmostnosti najľahšej známej trpasličej galaxie. Všetky hviezdy sú viac ako 10 miliárd rokov staré, pohybujú sa takmer identickými rýchlosťami a majú podobné chemické zloženie.

Vedci sa už dlhé roky snažili objaviť podobný typ trpasličej galaxie buď len s plynom alebo len s veľmi malým počtom hviezd a s dominantnou tmavou hmotou. Vďaka detailnému sledovaniu trajektórií jednotlivých hviezd sa dá zistiť ako na seba vzájomne gravitačne pôsobia, a že či ich gravitácia je dostatočná na to, aby ich formáciu dokázala udržať pohromade. V prípade UMa3/U1 sa ukazuje, že gravitácia týchto hviezd sama o sebe by nestačila na to, aby ich udržala pohromade takú dlhú dobu a aby obiehali našu Galaxiu bez toho aby ich formáciu roztrhali slapové sily Galaxie, okolo ktorej obiehajú. Jednou z možností by mohlo byť, že sa jedná o satelitnú trpasličiu galaxiu z tmavej hmoty, ktorá obsahuje aj niekoľko vhiezd. Tmavá hmota drží hviezdy pohromade.

Vedci predpokladajú, že okolo každej veľkej galaxie by mali obiehať takéto zhluky tmavej hmoty obsahujúce len málo viditeľnej hmoty. Tieto „fragmenty“ tmavej hmoty sú pozostatkom po formácii galaxií. Práve štúdium trpasličích galaxií nám môže otvoriť okno do sveta neviditeľnej tmavej hmoty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *