Našli skrytú hmotu našej galaxie

Našli skrytú hmotu našej galaxie

Astronómovia oznámili, že zistili, kde sa skrýva chýbajúca baryonová hmota našej galaxie. K tomuto účelu vyvinuli úplne novú detekčnú metódu.

Väčšia časť hmoty nášho vesmíru pripadá na záhadnú temnú hmotu a temnú energiu, iba asi päť percent hmoty je v stave, ktorý poznáme a práve z tejto hmoty sa skladajú všetky viditeľné objekty – hviezdy, planéty, asteroidy a tiež medzihviezdny prach a plyn. Čo je záhadné, je to, že aj toto malé, 5 % množstvo tzv. normálnej hmoty nemôžu astronómovia vždy nájsť. Napríklad v našej galaxii bolo doteraz identifikovaná len zhruba polovica byryonovej hmoty z vypočítaného množstva. Tá druhá polovica nám doteraz stále unikala.

Vedci z USA a Austrálie vypracovali metódu, ktorá umožnila nájsť doteraz neviditeľný chladný zhluk plynu iba 10 svetelných rokov od Zeme. Oblak je asi jeden bilión kilometrov dlhý a 10 miliárd kilometrov široký, jeho hmotnosť ale nepresahuje hmotnosť Mesiaca. Podľa názoru vedcov sa v podobných oblakoch môže práve nachádzať „zmiznutá“ hmota našej Galaxie. Aby vedci určili pozíciu chladných plynových oblakov, použili ako „radar“ rádiové signály od ďalekých kmitajúcich galaxií. Takto objavili päť kmitajúcich zdrojov rádiových signálov ležiacich na obrovskej línii na nebi. Rozbor ukazuje, že ich svetlo muselo prejsť rovnakým chladným zhlukom plynu. Podobne ako sa viditeľné svetlo skresľuje pri prechode cez zemskú atmosféru a kvôli ktorému hviezdy kmitajú, aj rádiové vlny, keď prechádza hmotou, menia svoju intenzitu. Práve toto „kmitanie“ zaznamenali vedci. Vedci presne nevedia, z čoho sa skladá oblak, ktorý objavili a ako vlastne vznikol. Predpokladajú však, že sa jedná o snehový vodíkový oblak zničený najbližšou hviezdou, v dôsledku čoho vznikol dlhý tenký zhluk plynu. Vodík zamŕza pri teplote okolo mínus 260 stupňov Celzia a vedci predpokladajú, že chýbajúca baryonová hmota vesmíru je obsiahnutá v podobných oblakoch zamrznutého vodíku. Podobné objekty nebolo doteraz možné nájsť priamo.

Zdroj: space.com

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *