Pohľad do staručkej planetárnej sústavy

Pohľad do staručkej planetárnej sústavy

Astronómovia objavili sústavu s tromi tranzitujúcimi exoplanétami. Medzi objavenými planétami je aj planéta typu Superzem, ktorá obieha materskú hviezdu v ultrakrátkej perióde.
Astronómovia pomocou satelitu TESS (NASA) a spektrometru HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer) na ďalekohľade Keck I objavili sústavu s tromi tranzitujúcimi planétami okolo hviezdy TOI-561. TOI-561 (TESS Object of Interest-561) je jednou z najstarších hviezd v galaxii. Nachádza sa vo vzdialenosti 280,5 svetelného roku a leží v súhvezdí Sextant. Vek hviezdy je zhruba 10 miliárd rokov, pričom hviezda dosahuje zhruba 80 % hmotnosti a veľkosti Slnka. Hviezda TOI-561 patrí do vzácnej populácie hviezd hrubého galaktického disku. Hviezdy tohto typu sú z chemického hľadiska odlišné, obsahujú menej ťažkých kovov, ako je napríklad železo alebo horčík, ktoré sú zároveň dôležité pre formovanie planét. Aj napriek tomu hviezda TOI-561 hostí minimálne tri malé planéty a jedná sa tak o jeden z najstarších planetárnych systémov v našej galaxii.
Najbližšie k hviezd je planéta TOI-561b, ktorá patrí do kategórie superzem. Jej obežná doba je len 0,44 pozemského dňa, to znamená, že za každý pozemský deň obehne svoju hviezdu viac než dvakrát. Dôvodom krátkej obežnej doby je blízkosť planéty ku svojej materskej hviezde. Odhadovaná priemerná teplota na planéte je 2000 K (tj. 1 727 °C), čo je príliš vysoká teplota pre výskyt života. Hmotnosť planéty je 3,2 hmotnosti Zeme a jej hustota je 5,5 g/cm3 a teda sa jednoznačne jedná o kamennú planétu. Jej povrch však bude roztavený. Planéta je doteraz najstaršou objavenou kamennou planétou. Jej existencia dokazuje, že planéty sa vo vesmíre formujú už od jeho vzniku a to prinajmenšom 14 miliárd rokov.
Dve ďalšie planéty TOI-561c a TOI-561d majú hmotnosť 7 a 3 hmotnosti Zeme. Priemery týchto planét sú 2,9 a 2,3 priemeru Zeme. Okolo materskej hviezdy obehnú za 10,8 a 16, 3 dňa.
Planetárny systém je vďaka jasnosti materskej hviezdy vhodný pre pozorovanie kozmickými a aj pozemskými ďalekohľadmi. Štúdium planetárneho systému, ktorý je chudobný na kovy poskytne unikátny test prd scenáre vzniku a vývoja planét.
Zdroj: UniverseToday, ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *