Záhadná častica a temná hmota

Záhadná častica a temná hmota

Jednou z najväčších záhad vesmíru je existencia temnej hmoty. Vedci si už dlho lámu hlavy nad jej existenciou. Podľa posledných správ majú vedci v pláne pátrať po hypotetickej častici, ktorá by otvárala portál do zakrivenej piatej dimenzie a tým riešila problém temnej hmoty.

Temná hmota a existencia piatej dimenzie ako aj novej častice by ponúkla prirodzené vysvetlenie toho, prečo sa vo vesmíre nachádza toľko temnej hmoty. Temná hmota je záhadnou látkou, ktorá tvorí väčšinu hmotnosti vesmíru. Jej objasnenie by zároveň vyriešilo problémy, ktoré sa točia okolo subatomárnych častíc – fermiónov. Skupina vedcov ponúka model vesmíru, ktorý obsahuje piatu dimenziu, cez ktorú môžu častice prechádzať. Autori sa radia k skupine vedcov, ktorí už dlhú dobu spochybňujú existenciu štvorrozmerného vesmíru.

Samozrejme teória viacdimenzionálneho vesmíru nie je n nová, venuje sa jej aj teória strún v rámci ktorej existuje viacero dimenzií. Teória strún sa ale snaží prepojiť princípy kvantovej mechaniky a teórie relativity. Štúdia 5D vesmíru sa ale zameriava na to, aký dopad by mala ďalšia dimenzia na vesmír samotný vrátane reality. Vedci, pracujúci na štúdii tvrdia, že záhadná častica by pomohla odhaliť záhadu temnej hmoty. Hypotetická častica by dokázala prepojiť temnú hmotu s jej protipólom – normálnou hmotou, ktorá je všade okolo nás a z ktorej sú zložené hviezdy, planéty, galaxie…. proste všetko, čo dokážeme vidieť.

Potvrdenie častice, po ktorej vedci pátrajú by mohlo viesť k novým prelomovým objavom v oblasti temnej hmoty. Dokázali by sme bližšie určiť hmotnosť temnej hmoty a spôsob, akým ovplyvňuje častice, ktoré sú vedcom známe.

Zdroj: space.com, universtoday.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *