Geminidy 2023

Geminidy 2023

V noci z 14. na 15.12.2023 nastane maximum meteorického roja Geminidy. Tento meteorický roj je zaujímavý svojou frekvenciou, ktorá priemerne dosahuje 120 meteorov za hodinu a zároveň svojim pôvodom, nakoľko materským telesom roja ja asteroid 3200 Phaethon.

Tohtoročné maximum nastane 14.12.2023 o približne 20:30 SEČ. Očakáva sa, že frekvencia v maxime dosiahne približne 150 meteorov za hodinu. Pozorovacie podmienky budú vynikajúce, nakoľko pozorovanie nebude rušiť Mesiac.

Radiant meteorického roja Geminidy

Radiant roja leží v súhvezdí Blíženci, neďaleko hviezdy Castor. Geminidy sú jedným z najaktívnejších a najpravidelnejších meteorických rojov. Zaujímavé sú nielen kvôli svojej vysokej aktivite, ale aj z dynamického hľadiska i stále nie celkom preskúmanému pôvodu. Materskými telesami väčšiny meteorických rojov sú kométy, ale u Geminíd tomu tak nie je. Je dosť pravdepodobné, že ani Phaethon nie je obyčajným asteroidom, ale je to jadro vyhasnutej kométy. Geminidy môžeme každoročne pozorovať medzi 7. až 17. decembrom, pričom maximum sa vyskytuje pravidelne okolo 13.-14. decembra. Geminidy sú meteory strednej rýchlosti, do zemskej atmosféry vstupujú rýchlosťou 34,6 km/s. Zaujímavosťou Geminíd je výskyt zelených meteorov, pričom bežné sú biele, modré a žlté. Zo všetkých meteorických rojov práve Geminidy prenikajú do zemskej atmosféry najhlbšie, svietia vo výškach okolo 40 km nad povrchom Zeme. Ich hustota je najvyššia zo všetkých známych meteorických rojov – 2 až 3 g/cm2 a bola zistená z ablácie. Dráha meteorického roja je významne ovplyvňovaná Jupiterom.

Poloha meteorického roja Geminidy v priestore

Materským telesom roja je asteroid 3200 Phaethon s obežnou dobou 524 dní a priemerom 5 km. Má pomerne excentrickú obežnú dráhu a do blízkosti Slnka sa dostáva na vzdialenosť iba 0,14 AU. Afélium dráhy leží vo vzdialenosti 2,4 AU od Slnka a teda až za dráhou planéty Mars. Skutočnosť, že sa jedná o krátko periodický asteroid má vplyv aj na vývoj samotného meteorického roja, ktorý sa zahusťuje zakaždým, keď sa asteroid odstane do blízkosti Slnka. To samozrejme spôsobuje aj nárast aktivity Geminíd. Vzhľadom na vzájomné usporiadanie dráh Zeme a asteroidu 3200 Phaethon sa aktivita roja zvyšuje v približne trojročnej perióde. Zvýšená aktivita meteorického roja Geminidy bola pozorovaná v rokoch 2011, 2014, 2017 a 2020. Napríklad v roku 2014 bola počas maxima pozorovaná ZHR na úrovni približne 253 meteorov za hodinu. Tohtoročná frekvencia sa očakáva na úrovni 150 meteorov za hodinu, avšak pravdepodobný ja aj  neočakávaný nárast frekvencie.

Zdroj: IMO, earthsky.org, bigthink.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *