Výbuch novy T CrB

Výbuch novy T CrB

Vo hviezdnom systéme T CrB, ktorý sa nachádza 3 000 svetelných rokov od Zeme, veľmi pravdepodobne čoskoro dôjde ku výbuchu novy. Mohla by to byť jedinečná príležitosť na pozorovanie, keďže k výbuchu tejto novy dochádza len približne raz za 80 rokov. T Coronae Borealis alebo T CrB naposledy vybuchla v roku 1946 a astronómovia sa domnievajú, že sa tak stane opäť v období od februára do septembra 2024. Počas celého tohto obdobia bude T CrB výborne pozorovateľná, nakoľko jej súradnice sú RA 16h 00m Dec +25° 50′ a je teda pozorovateľná takmer celý rok.

 

Detailná mapa okolia T CrB

 

Obvyklá magnitúda hviezdneho systému je 10 mag a je príliš nízka na to, aby sme ho videli voľným okom. Počas tohto úkazu však stúpne na magnitúdu až 2 mag. Bude mať podobnú jasnosť ako najjasnejšia hviezda Severnej koruny α CrB, Alphecca 2,22 mag. Tento úkaz je taký vzácny, že sa môže vyskytnúť len raz za život. Presný dátum vzplanutia novy sa nedá presne predpovedať, nakoľko závisí od množstva plynu, ktorý biely trpaslík na seba gravitačne nabalil a erupcií červeného obra, ktoré nemusia byť vpriebehu osemdesiatich rokov pravidelné.

 

Reálna snímka oblohy z vyznačenou polohou T CrB. Jasná hviezda hore je ε CrB 4,14 magnitúdy.

 

Po dosiahnutí maximálnej jasnosti by mala byť nova viditeľná voľným okom po dobu niekoľkých dní a ďalekohľadom niečo vyše týždňa, kým opäť zoslabne, pravdepodobne na ďalších 80 rokov.

Táto opakujúca sa nova je len jednou z piatich v našej Galaxii. Tento úkaz nastáva preto, že T CrB je binárnym systémom s bielym trpaslíkom a červeným obrom. Tieto dve hviezdy sú dostatočne blízko, takže keď sa červený obor stane nestabilným kvôli rastúcej teplote a tlaku a začne vyvrhovať svoje vonkajšie vrstvy, biely trpaslík túto hmotu zhromažďuje na svojom povrchu. Plytká hustá atmosféra bieleho trpaslíka sa nakoniec zohreje natoľko, že spôsobí prudkú termonukleárnu reakciu, ktorá vyvolá novu, ktorú vidíme zo Zeme.

 

Mapa CrB a jej bezprostredného okolia (Atlas Arcturus)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *