Hlohovský astrofoto workshop HAF 2023

Hlohovský astrofoto workshop HAF 2023

Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci a Slovenský zväz astronómov Vás srdečne  pozývajú na ďalší, v poradí už 12. ročník astrofotografického workshopu Hlohovské astrofoto HAF 2023, ktorý sa uskutoční v dňoch 28. – 30.apríla 2023 v priestoroch horského hotela Lomy, ktorý sa nachádza v blízkosti dediny Horná Ves v okrese Prievidza. Určený je pre začiatočníkov a rovnako aj pre pokročilých záujemcov o astrofotografiu.

Pripravili sme pre vás opäť možnosť naučiť sa ako sami získate úchvatné a krásne snímky oblohy, vesmírnych objektov a úkazov. A to pomocou fotografickej a astronomickej techniky, ktorú už vlastníte, alebo Vám ukážeme a naučíme Vás, aká technika pre Vás vhodná je, aby ste si ju mohli zaobstarať.

Slovenská astrofotografia je čoraz lepšia a našim astrofotografom sa darí čím ďalej tým viac presadzovať sa v konkurencii európskych a svetových kolegov! Je to ale len vďaka tomu, že si nenechávajú svoje skúsenosti len pre seba, ale sú ochotní zdieľať ich medzi sebou a podeliť sa o ne s Vami. Prednášajúcimi a lektormi pri notebookoch sú naši slovenskí a európski najlepší astrofotografi! Mnohých poznáte aj zo stránok Astrobook-u: www.astrobook.sk

Workshop je určený tak pre začiatočníkov, ako aj pokročilých záujemcov o astrofotografiu a všetky jej „klony“.

Program je tradične veľmi bohatý s množstvom prednášok, ukážok, a hlavne praktického skúšania rôznych foto a procesingových techník priamo s ďalekohľadmi a s Vašimi notebookmi! Zaznejú aj klasické prednášky, avšak naša akcia nie je seminárom, ale workshopom – pracovnou dielňou. Našim cieľom je naučiť Vás pozorovať a prakticky robiť dobré astrofotky! A ak je to možné, tak Vašou vlastnou pozorovateľskou i spracovateľskou technikou.

Cieľom je teda aj získanie astrofotografií priamo na workshope ľubovoľnou technikou a ich spracovanie počas workshopu do finálnej podoby. Máte možnosť zachytiť Slnko, DeepSky objekty, planéty alebo Mesiac vlastnou prinesenou technikou (s ktorou budete potom pozorovať doma), s technikou lektorov alebo hvezdárenskými prístrojmi, a potom CCD či DSLR materiál spoločne s lektormi spracovať.

Naozaj sa oplatí prísť už v piatok o 17.00 a ostať až do nedele. Preberieme témy, ktoré budú VEĽMI UŽITOČNÉ aj pre tých, čo si o sebe hovoria pokročilí pozorovatelia a astrofotografi a opravíme mnohé mylné predstavy o tom, ako technika funguje a ako by mala.

Hlavné témy workshopu:

  • Astrofototechnika a pozorovacia technika
  • Digitálne zrkadlovky, ich modifikácia a použitie
  • CCD kamery a ich ovládanie
  • Optické systémy a ich použitie na rôzne astroúčely
  • Astrofotografické montáže
  • Pointácia v astrofotografii
  • Časozberná a širokouhlá astrofotografia
  • Širokopásmová a úzkopásmová astrofoto
  • PixInsight a ďalší SW na spracovanie fotiek

Počet účastníkov je obmedzený, registrujte sa preto čo najskôr!

Účastnícky poplatok: Účastnícky poplatok je 70 eur, ktorý je potrebné uhradiť prostredníctvom bankového prevodu (číslo účtu IBAN: SK2781800000007000490953 a do poznámky uviesť: HAF 2023).  V prípade úhrady pri registrácii na mieste konania je účastnícky poplatok 80 eur. Bude použitý na zabezpečenie ubytovania a stravovania počas celého pobytu ako aj na úhradu práce a prednášok lektorov. Storno poplatok je 20 eur. Každému z účastníkov, ktorí prispejú prednáškou do programu workshopu, bude účastnícky poplatok odpustený.

Pre účasť na workshope je potrebné vyplniť prihlasovací formulár! Prihlasovací formulár nájdete tu: HAF 2023 prihláška.

Vzhľadom na zameranie workshopu je veľmi vhodné priniesť so sebou notebook na spracovávanie snímok a je aj vhodné, aby si účastníci priniesli svoju „domácu“ astrofototechniku, s ktorou sa chcú naučiť pracovať, alebo sa zdokonaliť v jej ovládaní. Vítané sú aj prípadné doterajšie astrofotografické „úlovky“, ktoré so sebou v podobe fotografií či PC obrázkov prinesiete, vystavíte či prediskutujete ich kvalitu. 

Sledujte naše aktualizované informácie na stránke Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci

Dovidenia na HAF-e. Tešíme sa na Vás!

P.S.: Informujte, prosím, o tejto akcii aj svojich priateľov a známych, o ktorých viete, že majú záľubu v astronómii a astrofotografii. Nie ku každému sa toto info dostane priamo – bolo by škoda, keby sme sa len kvôli tomu nemohli stretnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *