Na Plute boli rieky a jazerá

Na Plute boli rieky a jazerá

Sonda New Horizons, ktorá v júli 2015 snímkovala trpaslíčiu planétu Pluto, získala množstvo zaujímavých informácií a detailov o povrchu tohto telesa. Niektoré z pozorovaných útvarov pripomínajú rieky a jazerá, pravdepodobne naplnené dusíkom.

Po návšteve sondy New Horizons sa Pluto stalo veľmi zaujímavým telesom. Sonda nám priniesla informácie o tom, že v atmosfére Pluta môžu existovať oblaky, tak isto, že tu môžu existovať ľadové vulkány a svahy tvorené metánovým ľadom, ktorý sa rozpúšťa a vytvára rozsiahle pláne.  Pokiaľ na Plute existovali jazerá a rieky kvapalného dusíku znamenalo by to, že Pluto je oveľa aktívnejšou trpaslíčou planétou, ako sme si doteraz mysleli.

Richard Binzel, člen tímu New Horizons z MIT, predpokladá, že kvapalný dusík na Plute existoval zhruba pred 800 až 900 miliónmi rokov. Existencia kvapalného dusíka súvisela so sklonom rotačnej osi Pluta, ktorý je 120°. Sklon rotačnej osi Pluta je tak oveľa výraznejší ako je tomu u planéty Zen, kde je sklon rotačnej osi 23,5°. Počítačové simulácie ukazujú, že sklon rotačnej osi Pluta bol pred niekoľkými miliónmi rokov ešte väčší ako je v súčasnosti. Dôsledkom tak veľkého sklonu je skutočnosť, že slnečnému žiareniu bola vystavená veľká časť povrchu Pluta. To vedie k dostatočnému zahriatiu Pluta, čo umožnilo kvapalnému dusíku tiecť naprieč povrchom tejto trpaslíčej planéty.

Podľa Richarda Binzela sa Pluto môže nachádzať niekde medzi dvomi teplotnými extrémami. Znamená to, že Pluto môže byť v budúcnosti opätovne dostatočne teplé pre výskyt kvapalného dusíka, pričom takáto situácia môže nastať za stovky miliónov rokov. Hlavný vedecký pracovník misie New Horizons Alan Stern sa domnieva, že tieto dlhé cykly klimatických zmien môžu mať veľmi výrazný vplyv na Pluto, ktoré má atmosféru bohatú na dusík. V dávnej minulosti bola atmosféra Pluta omnoho hustejšia ako je hustota atmosféry planéty Mars.

Zdroj: NASA, ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *