Maximum meteorického roja Perzeidy 2023

Maximum meteorického roja Perzeidy 2023

V noci z 12. na 13. augusta 2023 nastane maximum meteorického roja Perzeidy, ktorý je snáď najznámejším meteorickým rojom na svete. Perzeidy sú jedným z najaktívnejším meteorologický rojov, ktoré môžeme pozorovať počas teplých letných nocí.

Meteorický roj Perzeidy je v činnosti od 17. júla do 24. augusta, pričom maximum nastáva pravidelne okolo 12. augusta. Hodinová frekvencia dosahuje 100 – 120 meteorov, poloha radiantu v čase maxima je α = 49° δ = +58°. Meteory tohto roja sú pomerne rýchle, ich rýchlosť pri vstupe do zemskej atmosféry dosahuje až 59 km za sekundu. Perzeidy obsahujú pomerne jasné meteory, pričom nie sú výnimkou ani jasne bolidy s nádhernými stopami. Materským telesom meteorického roja Perzeidy je kométa 109P/Swift-Tuttle.

Okamih maxima Perzeíd sa podľa modelov očakáva 13. augusta, po polnoci a to o jednej hodine LSEČ. Predpokladá sa, že sa môže objaviť aj druhé maximum o 3 hodiny neskôr a aj ďalšie o 11. hodine. Tieto prípadné ďalšie maximá bude ale možné pozorovať len radarmi, nakoľko už bude deň. Nočné pozorovanie bude mať veľmi dobré podmienky, Mesiac nebude svojim svitom rušiť pozorovanie, nakoľko sa bude nachádzať zhruba tri dni pred novom. Predpokladá sa, že Zem sa stretne so slabším vláknom meteoroidov, čo znamená, že tohto ročné maximum nebude veľmi výrazné a môžeme očakávať približne 50 až 80 meteorov za hodinu.

2 thoughts on “Maximum meteorického roja Perzeidy 2023

  1. Božemôj, preco nikdy neuvádzate orientačne, kam pozerať ? Juh, sever či východ? Aj približne stupeň od horizontu. Nejde mi o tento roj, ale všeobecne. Napr. Kométa : bude cca o 22:40 nad juhovýchodnej strane cca 45* nad obzorom. Ak pridáte ďalší bonus, súhvezdia, tak je to super info pre nas laikov.

    1. Dobrý deň,
      ďakujeme za reakciu, do budúcna budeme pridávať aj informácie o polohe tak, aby s orientáciou nemali problém aj laici.
      Pekný deň Mikušinec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *