Čiastočné zatmenie Slnka

Čiastočné zatmenie Slnka

slnko-zatmenie-slnka-india-cina-prstencove-zatmenie-slnkaDňa 25. októbra 2022 bude z nášho územia viditeľné čiastočné zatmenie Slnka. Mesiac zakryje Slnko zhruba 45% viditeľného povrchu Slnka. Okrem nášho územia bude čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné v Európe, severovýchodnej Afrike, Strednom východe a západnej Ázii.

Tohtoročné čiastočné zatmenie Slnka budeme z nášho územia pozorovať v celom jeho priebehu. Pre polohu Banskej Bystrice sú jednotlivé časové kontakty nasledovné:

Začiatok zatmenia: 11:16:25

Maximálna fáza zatmenia: 12:23:58

Koniec zatmenia: 13:32:20

Fáza: 0,458

Pozorovať čiastočné zatmenie Slnka nie je nutné ďalekohľadom, vystačíte si aj vlastným okom. Je však potrebné dbať na dostatočnú ochranu zraku, nakoľko hrozí jeho trvalé poškodenie. Najlepšie sú špeciálne okuliare s ochrannou fóliou alebo aj tmavé zváračské sklo (č. 12 a vyššie). Pri pozorovaní ďalekohľadom filter umiestnime vždy pred objektív, nikdy nie do blízkosti okuláru, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Pri fotografovaní alebo videozázname je vhodné použiť objektívy s dlhou ohniskovou vzdialenosťou. Najbezpečnejším a najpohodlnejším spôsobom pozorovania zatmenia je metóda projekcie.

Zdroj: R.Mikušinec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *