Misia New Horizons bude naďalej financovaná

Misia New Horizons bude naďalej financovaná

Pred časom sa začali šíriť správy, že NASA z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov nebude ďalej financovať misiu sondy New Horizons. Našťastie, tieto správy sa ukázali ako nepravdivé.

Podľa posledného rozhodnutia bude táto zaujímavá misia financovaná najmenej ďalšie desaťročie. Čo je dostatok času na preskúmanie ďalšieho objektu Kuiperovho pásu. Rozšírená prevádzka bude pokračovať, kým sonda neopustí Kuiperov pás, čo sa očakáva v rokoch 2028-2029.“. Podrobnosti NASA neoznámila, avšak zdá sa, že sonde pribudnú ďalšie úlohy, ako napríklad úlohy zamerané na heliofyziku. Sonda New Horizons odštartovala v roku 2006 s cieľom preletu a štúdia systému Pluto v roku 2015. V roku 2019 preletela sonda okolo objektu Arrokoth nachádzajúcom sa v Kuiperovom páse a potom pokračoval ďalej cez Kuiperov pás. Počas svojej misie sonda študovala aj ďalšie telesá Slnečnej sústavy. Sonda vykonávala  merania prachu, zhromažďovala údaje o ďalších menších KBO a zhromažďovala aj heliofyzikálne údaje.

Graf znázorňujúci relatívnu polohu New Horizons v Kuiperovom páse v porovnaní s inými kozmickými loďami. (tím New Horizons).

 

Kuiperov pás je do značnej miery nepreskúmanou súčasťou Slnečnej sústavy. Nachádza sa tu množstvo ľadových telies a trpasličích planét, ako sú Pluto, Eris, Makemake a ďalšie. Je zdrojom takzvaných „krátkoperiodických“ komét, ktoré majú obežné doby kratšie ako 200 rokov. Podrobné štúdium telies Kuiperovho pásu poskytuje pohľad na pokladnicu materiálov datovaných do obdobia vzniku Slnečnej sústavy. V spojení s veľkými vzdialenosťami predstavuje Kuiperov pás jednu z posledných hraníc na preskúmanie. Začiatkom tohto roka však NASA predostrela nezvyčajný návrh. Navrhla, aby sa zameranie misie úplne presunulo na heliofyziku, vynechajúc množstvo (ak nie všetko) týkajúce sa planetárnych vied. Okrem toho súčasný tím misie čelil nahradeniu iným tímom. To vyvolalo obrovské pobúrenie členov misie a členov komunity planetárnych vied. Množstvo významných vedcov ako aj laická a odborná verejnosť masívne protestovali proti ukončeniu misie zameranej na planetárnu vedu.

Misia New Horizons ale študuje nové, vzdialenejšie KBO z uhlov a vzdialeností, ktoré nemôžeme získať zo Zeme, aby sme určili ich povrchové vlastnosti, počty satelitov, tvary, veci, ktoré sa nedajú robiť inak ako sondou  v Kuiperovom páse. Misia New Horizons má jedinečnú pozíciu v našej slnečnej sústave, aby odpovedala na dôležité otázky o našej heliosfére a poskytla mimoriadne príležitosti pre multidisciplinárnu vedu pre NASA a vedeckú komunitu. Na základe vyššie uvedeného sa NASA rozhodla, že bude najlepšie predĺžiť misiu New Horizons, kým sonda neopustí Kuiperov pás, čo sa očakáva v rokoch 2028 až 2029. NASA oznámila, že financovanie tejto „novej rozšírenej misie“ pochádza z divízie planetárnych vied NASA. Táto divízia a heliofyzika budú spoločne riadiť program. Sonda zatiaľ funguje vynikajúco, má dostatok energie a paliva na prevádzku až do roku 2050. Je celkom možné, že sonda New Horizons by mohla posielať na Zem informácie v čase, keď prekročí hranicu medzihviezdneho priestoru.

Zdroj: UniverseToday

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *