Osiris-Rex úspešne pristál so vzorkami asteroidu

Osiris-Rex úspešne pristál so vzorkami asteroidu

Po sedemročnej missi k asteroidu Bennu návratová kapsula so vzorkami úspešne pristála v Utahu štyri hodiny po oddelení sa od materskej lode Osiris-Rex, ktorá potom vyrazila na misiu k ďalšiemu asteroidu Apophis.

Kamene a prach, z ktorých sa skladá asteroid Bennu sú okolo 4,6 miliardy rokov staré a preto predstavujú najstarší materiál, ktorý sa sformoval v Slnečnej sústave. Materiál dokonca obsahuje látky na báze uhlíka a minerály, ktoré obsahujú vodu. Ľudstvo malo doposiaľ možnosť skúmať takýto starý materiál len vďaka meteoritom, ktoré ho dopravili na Zem. Vedci potrebujú vzorky týchto materiálov nato, aby zistili ako z nich vznikli planéty slnečnej sústavy a ako kombinácia týchto materiálov viedla ku vzniku prostredia priaznivého pre vznik života.

 

Najdôležitejšie na tejto misii bolo, aby nedošlo ku kontaminácii vzoriek asteroidu pozemským prostredím. Po pristátí kapsule vedci potvrdili, že ani počas preletu atmosférou ani počas pristátia nedošlo k poškodeniu kapsule, a že vzorky by mali byť vo výbornom stave.

 

Tieto mimoriadne vzácne vzorky budú teraz predmetom výskumu v laboratóriách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *