Žiadna (zatiaľ) atmosféra na exoplanéte TRAPPIST-1

Žiadna (zatiaľ) atmosféra na exoplanéte TRAPPIST-1

Exoplanéta Trappist-1b je skalnatý svet, ktorý obieha veľmi blízko svojej materskej hviezdy. Nové pozorovania vesmírneho teleskopu Jamesa Webba zistili, že skalnatá exoplanéta obiehajúca okolo hviezdy známej ako TRAPPIST-1 s najväčšou pravdepodobnosťou nemá žiadnu atmosféru.

Nález borí nádeje, že tento zaujímavý svet by mohol hostiť život. Ale nezúfajme – v hviezdnom systéme TRAPPIST-1 je ďalších šesť exoplanét podobných Zemi a teraz, keď nám „Webb“ ukázal svoju schopnosť študovať ich, môžeme dúfať v ďalšie vzrušujúce objavy. Astronómovia použili stredný infračervený prístroj (MIRI) vesmírneho teleskopu Jamesa Webba na meranie teploty planéty TRAPPIST-1b. Zo siedmich planét, ktoré tvoria hviezdny systém TRAPPIST-1, táto planéta obieha najbližšie k materskej hviezde a je asi 1,4-krát väčšia ako Zem. Pozorovanie, ktoré podľa Európskej vesmírnej agentúry  (ESA) predstavuje Webbovu prvú detekciu „akejkoľvek formy svetla“ vyžarovanej skalnatou exoplanétou, odhalilo, že denná teplota planéty je približne 230 stupňov Celzia. Astronómovia si preto myslia, že je to príliš vysoká teplota na to, aby mala planéta atmosféru. Thomas Greene, astrofyzik z oddelenia vesmírnej vedy a astrobiológie vo výskumnom centre NASA Ames v Kalifornii, ktorý viedol pozorovania, povedal, že dúfal v iný výsledok. „Niektoré teórie predpovedali, že planéta bude mať hustú atmosféru, zatiaľ čo iné si mysleli, že to tak nebude,“ povedal Greene. „Bol som viac sklamaný ako prekvapený, keď som videl, že planéta nemá žiadnu atmosféru.“

Vzdialenosť medzi TRAPPIST-1b a jeho materskou hviezdou je len asi jedna stotina vzdialenosti Slnko-Zem. To znamená, že planéta je približne 40-krát bližšie ako vzdialenosť medzi Slnkom a Merkúrom v našej slnečnej sústave. Aj keď je materská hviezda systému TRAPPIST-1 oveľa menšia ako naše Slnko, planéta stále dostáva asi štyrikrát viac energie, ako Zem prijíma zo Slnka. Astronómovia preto neočakávali, že bude planéta obývateľná a to už predtým ako vylúčili prítomnosť atmosféry. Pozorovanie je však prelomové, pretože ukazuje, že Webb môže priamo zisťovať informácie o takýchto vzdialených svetoch podobných Zemi.

V systéme TRAPPIST-1 existujú ešte tri planéty a to TRAPPIST-1e, 1f a 1g, ktoré majú priaznivé podmienky pre existenciu kvapalnej vody na svojom povrchu a teda môžu byť hostiť aj život. Systém TRAPPIST-1 je podľa NASA veľmi populárnym cieľom výskumu exoplanét a najlepšie preskúmaným planetárnym systémom okrem našej vlastnej slnečnej sústavy.

Hviezda Trappist-1, tiež známa pod označením 2MASS J23062928-0502285, je mimoriadne chladný červený trpaslík, hviezda spektrálnej triedy M8V. Nachádza sa v súhvezdí Vodnára v pomerne blízkom susedstve Slnka, od ktorého je hviezda vzdialená približne 39 svetelných rokov. Hviezdy tohto typu sú označované aj ako červený trpaslíci a sú najmenším známym typom hviezd schopných spaľovať vodík vo svojich jadrách. Ich veľkosť sa pohybuje od 0,08 do 0,6-násobku veľkosti Slnka a sú najpočetnejším typom hviezd v našej galaxii. Existuje asi desaťkrát viac hviezd typu M podobných ako TRAPPIST-1 ako hviezd typu G ako je Slnko. Hviezdy typu M majú tiež asi dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať skalnaté planéty veľkosti Zeme. Preto asi 95% skalnatých planét veľkosti Zeme v Mliečnej dráhe má materské hviezdy podobné hviezde TRAPPIST-1 a nie Slnku. Z tohto dôvodu je hviezdny systém TRAPPIST-1 dôležitým testovacím systémom, ktoré by mohlo pomôcť astronómom lepšie pochopiť, kde existujú najlepšie podmienky pre život. Predchádzajúce pozorovania Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom a v súčasnosti už vyradeným Spitzerovým vesmírnym ďalekohľadom nenašli žiadne stopy atmosfér na žiadnej z planét systému TRAPPIST-1. Stále ale existuje možnosť, že TRAPPIST-1b obklopuje veľmi tenká atmosféra, ktorá môže byť úplne odlišná od atmosfér zahaľujúcich planéty v slnečnej sústave. „Máme naplánovaných niekoľko následných pozorovaní na mesiac jún a to pri inej vlnovej dĺžke a navrhli sme pozorovať väčšiu časť obežnej dráhy planéty, aby sme sa pozorovali a možno vylúčili niektoré iné typy atmosfér,“ povedal Greene.

Zdroj: UniverseToday

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *