Planéty bez svojej hviezdy

Planéty bez svojej hviezdy

Drobné, guľaté a chladné oblaky, ktoré boli objavené vo vesmíre majú všetky správne charakteristiky pre vznik planét ale bez materskej hviezdy. Na základe nových pozorovaní (Chalmers University of Technology) sa ukazuje, že voľne pohybujúce sa planéty nemusia nutne pochádzať z existujúcich planetárnych sústav. Môžu sa zrodiť aj ako samostatné telesá.

Z nedávnych výskumov vyplýva, že v našej Galaxii môže existovať viac ako 200 miliárd samostatne putujúcich planét. Donedávna sa astronómovia domnievali, že takýto „tuláci“ museli byť vyhodený zo svojich materských planetárnych sústav. Nové pozorovania však ukazujú, že v malých tmavých medzihviezdnych oblakoch môžu takéto planéty vznikať samostatne. Predmetom cieleného výskumu fínskych a švédskych astronómov bola hmlovina Rozeta v súhvezdí Jednorožec, ktorá je od Zeme vzdialená okolo 4600 svetelných rokov. V tejto hmlovine boli objavené veľmi malé útvary o ktorých sa zistilo, že sú veľmi husté a kompaktné. Väčšina z nich má pritom aj veľmi husté jadro. Z týchto údajov vyplýva, že sa budú pomaly vlastnou váhou zmršťovať až nakoniec vytvoria osamelú planétu. Z tých hmotnejších môžu vzniknúť hnedí trpaslíci. Štúdia ukázala, že tieto malé oblaky sa pohybujú von z hmloviny a to rýchlosťou okolo 80 000 km/hod. Astronómovia sa domnievajú, že tieto malé zaguľatené oblaky vznikli rozpadom veľkých a hustých plynných stĺpov, ktoré boli vytvarované intenzívnym žiarením mladých hviezd. Ich pohyb z centra hmloviny bol tak urýchlený tlakom žiarenia horúcich hviezd nachádzajúcich sa v strede hmloviny. Počas existencie našej Galaxie milióny hmlovín podobných Rozete obrazne povedané „vykvitli a zvädli“ Vo všetkých týchto hmlovinách vzniklo veľké množstvo globúl malých rozmerov. Týchto globúl je pritom tak veľa, že môžu byť veľmi významným zdrojom voľne putujúcich planét z ktorých niektoré boli objavené v poslednej dobe.

Astronómovia na celom svete objavili doteraz 940 planét, ktoré obiehajú okolo iných hviezd, pričom boli pozorované aj voľne putujúce planéty. Niektoré z týchto planét boli objavené pomocou metódy nazývanej gravitačná mikrošošovka, kde sa prítomná planéta prejaví v tom prípade, keď prechádza pre pozemského pozorovateľa pred vzdialenejšou hviezdou a krátkodobo zvýši jej jasnosť. Tento efekt predpovedala už Einsteinova všeobecná teória relativity, podľa ktorej je svetelný lúč hviezdy zakrivený, keď pred ňou prechádza iné teleso (planéta) – vzniká tak gravitačná šošovka. Astronómovia predpokladajú, že počet osamelo putujúcich planét môže v našej Galaxii dosahovať až 200 miliárd, čo je porovnateľné s počtom hviezd v Galaxii.

Zdroj: UniverseToday

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *