Život na ľadových svetoch môže pripomínať podmorské stvorenia pod Havajskou sopkou

Život na ľadových svetoch môže pripomínať podmorské stvorenia pod Havajskou sopkou

Čo má spoločné podmorská Havajská sopka a Saturnov mesiac? Astrobiológovia dúfajú, že odpoveďou na túto otázku je „život“.

Podhorie podmorskej sopky Lō’ihi na Havajských ostrovoch by mohlo pripomínať podmienky, ktoré podľa astrobiológov existujú na Saturnovom mesiaci Enceladus. Naša Slnečná sústava skrýva množstvo oceánskych svetov, pričom práve Enceladus sa teší veľkej obľube astrobiológov hľadajúcich život v našej planetárnej sústave. Je to z toho dôvodu, že vedci našli dôkazy o existencii hydrotermálnych prieduchoch, aké sú na Lō’ihi a zároveň sa potvrdila produkcia vodíka, ktorý niektoré životné formy na Zemi potrebujú k svojim metabolickým procesom.

Podmorská sopka Lō’ihi, na rozdiel od väčšiny ostatných podmorských sopiek, nesedí na rozširujúcom sa hrebeni – zlomovej zóne na dne oceánu, kde vyteká roztavená hornina a vytvára novú kôru. To znamená, že existenciu sopky Lō’ihi nepodmieňuje zemská tektonika. Vedci neočakávajú, že by platňová tektonika existovala aj na iných svetoch a z tohto dôvodu, je práve sopka Lō’ihi jedinečným laboratóriom výskumu života, ktorý by mohol existovať na iných svetoch v našej planetárnej sústave. Prírodné prostredie na mesiaci Enceladus má pravdepodobne podobné teploty a hodnoty tlaku, ako má sopka Lō’ihi. Teploty hydrotermálnych prieduchov na Lō’ihi, dosahujú 30 až 40 stupňov Celzia a je možné, že rovnaké teploty sú aj v hydrotermálnych prieduchoch na Encelade. Tak isto sa uvažuje, že tlak na morskom dne na Encelade je rovnaký ako v prípade podmorskej sopky Lō’ihi. Vrchol sopky Lō’ihi je priblížene 1000 metrov pod hladinou oceánu, takže miestne organizmy na luxus zvaný „fotosyntéza“ môžu zabudnúť. Organizmy, ktoré na tomto mieste žijú využívajú k svojmu prežitiu proces nazývaný chemosyntéza pri ktorom sa spotrebúva oxid uhličitý na rast a vývoj buniek.

Nečakajte však žiadne tvory ako ich poznáme, nakoľko v rámci týchto lokalít žijú kolónie baktérií. Avšak, práve baktérie stoja za vznikom zložitejších foriem života. Čo však nájdeme na mesiaci Enceladus ukáže až čas a ďalšie misie.

Zdroj: universetoday.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *