Multivesmír – miesto pre život

Multivesmír – miesto pre život

imagesSúčasná kozmológia sa pýta, či náš Vesmír je súčasťou jedného veľkého multivesmíru v ktorom je množstvo iných vesmírov a či v týchto vesmíroch je možný život. Nové výskumy ukazujú, že život by potenciálne mohol byť prítomný aj v multivesmíre.

Kľúčom k rozlúšteniu záhady života v multivesmíre j tmavá (skrytá) energia, ktorá prirodzene prestupuje celý priestor a zvyšuje rýchlosť rozpínania vesmíru. Niektoré súčasné teórie vzniku vesmíru predpovedajú omnoho viac tmavej energie, ako bolo doteraz pozorované. Pokiaľ by tomu tak naozaj bolo, potom jej väčšie množstvo môže spôsobiť rýchlu expanziu, ktorá by zriedila hmotu vesmíru ešte skôr ako by sa začali formovať hviezdy, planéty a samozrejme aj život. V 70. a 80. rokoch minulého storočia sa uvádzalo, že „šťastne malé“ množstvo tmavej energie v našom vesmíre je príčinou života v našom vesmíre, ktorý je súčasťou multivesmíru. Predpokladalo sa, že ostatné vesmíry by nemuseli byť až tak „šťastné“.

Na základe najmodernejších počítačových simulácií sa zistilo, že pri zvyšovaní množstva tmavej energie sa síce veľkosť vesmíru niekoľkonásobne zväčší, avšak na vznik planét a hviezd to má len veľmi malý vplyv. To samozrejme otvára možnosť, že život môže existovať aj v iných vesmíroch, samozrejme ak multivesmír existuje. Množstvo tmavej energie v našom vesmíre je ale aj napriek tomu omnoho špecifickejšie, ako je potrebné pre vznik života. Je to problém multivesmíru a záhada tak ostáva nevyriešenou. Počítačové modely tak ukázali, že množstvo tmavej energie má vplyv na rýchlosť rozpínania vesmíru, avšak takmer zanedbateľný vplyv na vznik hviezd, planét a života. Získané výsledky sú neočakávané a môžu byť aj spochybnené a to z toho dôvodu, že nie je možné vysvetliť pozorované množstvo tmavej energie. Ak žijeme v multivesmíre, tak by sme mali pozorovať viac tmavej energie, možno aj 50 krát. Vznik hviezd vo vesmíre je neustála bitka medzi gravitačnou príťažlivosťou a odpudivou silou tmavej energie. Prečo teda v našom vesmíre existuje tak maličké množstvo tmavej energie?

Zdroj: universetoday.com, ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *