Signál zo sústavy Proxima Centauri

Signál zo sústavy Proxima Centauri

proximaAstronómovia zachytili zvláštny signál prichádzajúci zo sústavy hviezdy Proxima Centauri. Proxima je k Slnku najbližšia hviezda a  od Zeme je vzdialená iba 4,2 svetelného roka. V sústave sa nachádza niekoľko planét, pričom jedna z nich by mohla mať podmienky vhodné pre vznik života.

Zaznamenaný signál spĺňa učebnicové podmienky pre mimozemský signál umelého pôvodu. Samozrejme skepticizmus je na prvom mieste a mimozemšťania sú vždy tá posledná možnosť. Aj keď bol tohto roku oznámený koniec projektu SETI@home a pred časom sa zrútil legendárny rádioteleskop Arecibo, ktorý bol asi najznámejším zdrojom hľadania signálov mimozemských civilizácií, hľadanie pokračuje aj naďalej. Už päť rokov pracuje projekt Breakthrough Listen, ktorý má vďaka daru Jurija Milnera rozpočet 100 miliónov dolárov.

29. apríla 2019 pozoroval rádioteleskop Parkes v Austrálii Proximu Centauri v dĺžke 26 hodín a zachytil veľmi čudný signál na frekvencii 982,002 MHz, ktorý prišiel zo sústavy Proxima Centauri. Jedná sa pritom o najnádejnejší signál doterajšieho pátrania Breakthrough Listen, takže je logické, že bol nazvaný BLC-1 (Breakthrough Listen Candidate 1). Od zachytenia signálu už síce nejaký ten čas prešiel, ale vedci sa k analýze dostali až tohto roku v septembri.

Čím ale signál zaujal? Pri pozorovaní uskutočnil Parkers tzv. kývnutie, čo znamená, že sa pootočil a potom sa vrátil späť k Proxime Centauri. Signál sa vrátil, takže je veľmi pravdepodobné, že prišiel od sústavy Proxima Centauri, resp. zo smeru v ktorom sa sústava hviezdy nachádza. Hviezdy obyčajne vyžarujú v širokom rozsahu frekvencií aj keď je pravdou, že niektoré prírodné procesy vyžarujú signáli v pomerne úzkom frekvenčnom spektre, avšak v tomto prípade bol rozsah tak úzky, že je problém ho vysvetliť pomocou známych fyzikálnych javov.

Pokiaľ pripustíme, že signál vysiela nejaký neznámy zdroj na niektorej z planét sústavy hviezdy Proxima Centauri, potom musíme očakávať, že sa frekvencia v priebehu času troška posunie. Toto posunutie by bolo spôsobené pootočením planéty vplyvom jej rotácie a následným Dopplerovým javom. Presne takúto charakteristiku má aj BLC-1.

V súčasnosti pozorujeme veľké množstvo signálov prichádzajúcich z vesmíru a to nie len prírodného pôvodu ale aj umelého pôvodu (sondy a družice) a k rušeniu prijímaných signálov prispievajú aj pozemské zdroje.  Ďalekohľad Parkers sa preslávil najmä príjmom signálov z misií Apollo a v posledných rokoch aj objavom rýchlych rádiových zábleskov, ktoré sú pomerne záhadné, ale určite prírodného pôvodu. Pochádzajú totiž z niektorých extrémnych objektov a udalostí vo veľmi vzdialenom vesmíre.

Zachytený signál na frekvencii 982,002 MHz nie je však bežným frekvenčným pásmom pre pozemské zdroje alebo družice. Napriek tomu sú aj ľudia z Breakthrough Listen skeptický a očakávajú skôr objasnenie vo forme rušenia a nie o pozdrav mimozemšťanov z najbližšej planetárnej sústavy. Aj keď pravdepodobne nejde o mimozemský kontakt, i keď to vylúčené nie je, signál predstavuje poriadnu záhadu. Sústava hviezdy Proxima Centauri hostí minimálne dve exoplanéty. Proxima b bola objavená v roku 2016 a Proxima c bola objavená v roku 2019. Proxima b je skalnatý svet obiehajúci v obývateľnej zóne svojej hviezdy, pričom podmienky na jej povrchu umožňujú udržať vodu v kvapalnom skupenstve. Proxima Centauri je však červeným trpaslíkom. Červení trpaslíci sú pomerne nepokojné hviezdy s častými vzplanutiami a výbuchmi. Obývateľná zóna pri týchto chladných hviezdach leží pomerne blízko hviezdy a samotná Proxima b má obežnú dobu okolo svojej hviezdy len 11 dní. Planéta je tak vystavená erupciám a spŕškam röntgenového žiarenia, ktoré nie len planétu dokonale sterilizuje, ale dokáže ju zbaviť aj atmosféry.

Na druhej strane je ale zachytený signál frekvenčne posunutý, čo znamená, že sa pohybuje vo vzťahu k Zemi a teda sa fyzicky na Zemi nenachádza. Čo však neznamená, že sa nemôže jednať o satelit na obežnej dráhe Zeme. Frekvencia signálu 982,002 MHz, je pre pozemské rádiofrekvenčné technológie neobvyklá a zároveň nie je známe, že by sa v danej oblasti pohybovala nejaká družica so satelitným prenosom. Signál má veľmi úzku frekvenciu, čo svedčí o jeho umelom pôvode. Na odpoveď, či sa jedná o signál mimozemskej civilizácie alebo prírodný jav alebo rušenie pozemského pôvodu si budeme musieť počkať až do jeho podrobnej analýzy vedcami.

Zdroj: Universe Today

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *