Kvadrantidy 2019

V noci z 3. na 4. januára 2019 nastane maximum hlavného meteorického roja Kvadrantidy. Predpokladaná frekvencia by mala dosiahnuť 80 meteorov za hodinu.

Tohtoročné maximum meteorického roja Kvadrantidy je pre Európskych pozorovateľov veľmi priaznivé. Maximum roja totiž pripadá na 4.1.2019 o 03:20 SEČ a teda v čase keď bude radiant v dostatočnej výške nad obzorom, čím budeme môcť pozorovať nie len viac meteorov ale aj tie jasnejšie. Maximálna frekvencia by mala dosiahnuť približne 80 meteorov za hodinu. Meteory budú vylietavať z radiantu, ktorý sa nachádza v dnes už neexistujúcom súhvezdí Kvadrantu (súhvezdie bolo zrušené v roku 1922). Poloha radiantu je lokalizovaná na hraniciach súhvezdia Pastier a Drak, neďaleko Veľkého vozu.

Pôvod meteorického roja nie je dodnes uspokojivo vysvetlený. Za pôvodom roja pravdepodobne stojí fragment už 500 rokov neexistujúcej kométy, ktorý bol v roku 2003 objavený a katalogizovaný pod názvom C/2003 EH1. Pôvodné teleso s označením C/1490 Y1 spôsobilo na jar roku 1490 meteorický dážď pozorovaný v čínskom meste Ch’ing-Yang. Meteorický dážď bol pravdepodobne dôsledkom rozpadu telesa.

Aktivita roja prebieha od 1.1. do 6.1. každoročne. Maximum roja je veľmi ostré a má premenlivú aktivitu od 60 do 200 meteorov za hodinu. Vplyvom gravitačného pôsobenia planéty Jupiter sa roj od Zeme vzďaľuje a predpokladá sa, že približne za 1000 rokov už nebude existovať.

Tohtoročné maximum odporúčame pozorovať v druhej polovici noci z 3. na 4. januára 2019 a teda od polnoci do východu Slnka. K pozorovaniu Vám odporúčame nájsť si miesto s minimálnym vplyvom svetelného znečistenia s odkrytým obzorom. K pozorovaniu nie je potrebné prístrojové vybavenie, meteory sa pozorujú voľným okom. Samozrejme, vzhľadom na ročné obdobie odporúčame vhodný odev, teplý spacák a karimatku.

Zdroj: IMO, ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *