Júnové Bootidy

27.6.2018 nastane maximum meteorického roja júnové Bootidy. Roj sa vyznačuje pomerne nízkou aktivitou, no z času na čas vie príjemne prekvapiť.

Roj je v činnosti od 27. júna do 5. júla. Maximum nastáva každoročne okolo 27. júna. Už o deň neskôr sa však pozoruje prudký pokles aktivity. Maximálna ZHR dosahuje len 1-2 meteory za hodinu, ale v rokoch 1916, 1921 a 1927 bola pozorovaná veľmi vysoká aktivita. Meteorický roj júnové Bootidy bol z pracovného zoznamu IMO vylúčený z dôvodu nízkej aktivity. V roku 1998 došlo k neočakávanému zvýšeniu jeho aktivity, kedy ZHR dosiahla až 100 meteorov za hodinu, pričom maximum trvalo 12 hodín. Vďaka tomuto nárastu bol meteorický roj opätovne zavedený do pracovného listu IMO. V roku 2004 bol pozorovaný ďalší nárast aktivity, kedy ZHR dosiahla hodnoty 20 – 50 meteorov za hodinu. V súčasnosti sa tento roj v pracovnom liste IMO nenachádza z dôvodu opätovne nízkej aktivity.

V maxime je radiant pomerne difúzny, jeho plocha je pravdepodobne väčšia ako 5 stupňov. Súradnice radiantu sú RA=223°, DEC=+58°. Meteory tohto meteorického roja sú pomerne slabé, priemerná jasnosť sa pohybuje okolo +5 mag. Občas sa vyskytujú aj veľmi jasné meteory – bolidy.

Prvýkrát bol roj pozorovaný v noci z 27. na 28. júna 1916. Po západe Slnka skupina pozorovateľov v Anglicku hlásila vysokú aktivitu meteorov. Členom skupiny bol aj veľmi skúsený pozorovateľ William F. Denning. Denning napísal, že „veľké množstvo meteorov vyletovalo z radiantu medzi súhvezdiami Pastier a Drak“. Popísal meteory ako mierne pomalé, biele s nažltlými stopami, ktoré mali veľmi krátke trvanie. U niektorých meteorov zbadal aj náhle zvýšenie jasnosti blízko konca ich dráh. Po objave roja sa začalo s hľadaním materského telesa júnových Bootid. Bol to práve Denning, ktorý zistil, že to môže byť len kométa 7P/Pons-Winnecke. Analýzou skorších pozorovaní sa podarilo zistiť, že v čase od 26. júna do 11. júla 1872 pozorovali členovia talianskej meteorickej asociácie meteory, ktoré vyletovali z rovnakého miesta z akého ich pozoroval aj Denning.

Odhaduje sa, že tohtoročné maximum nastane 27.6.2018, presný okamih maxima však nie je známy. Roj sa odporúča pozorovať už večer 26.6.2018, z dôvodu nepredvídateľného vývoja frekvencie a trvania maxima. Pozorovať môžete všetkými dostupnými metódami vrátane zakresľovania do gnómonického atlasu.

Zdroj: IMO

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *