Nový ľadový svet

Nový ľadový svet

Astronómovia objavili vo vzdialenosti približne 9000 svetelných rokov novú ľadovú extrasolárnu planétu. Jej objav radikálne mení náš pohľad na cudzie planetárne systémy!!

Novoobjavená planéta sa nachádza vo vzdialenosti približne 9000 svetelných rokov a obieha  okolo červeného trpaslíka vo vzdialenosti približne 400 miliónov km. Jej hmotnosť je 13 krát väčšia ako hmotnosť Zeme. Jej povrch je vďaka žiareniu veľmi chladného červeného trpaslíka pokrytý ľadom a skalami. Obežná dráha planéty leží približne vo vzdialenosti v akej v našom systéme obieha hlavný pás asteroidov. Tento objav radikálne mení doterajšie názory na formovanie a distribúciu planét v planetárnych systémoch. Ukazuje sa totiž, že skalnaté a ľadové planéty svojim počtom ďaleko prevyšujú výskyt plynných obrov typu Jupiter.

Planéta sa podobá planétam zemského typu. Je však niekoľkokrát hmotnejšia ako Zem a takéto telesá nazývame Superzem. Následkom veľkej vzdialenosti od centrálnej hviezdy je teplota povrchu planéty iba -201°C. Teda rovnaká ako je v slnečnej sústave na planéte Urán. Je tu príliš chladno aby sa tu vyskytovala voda v tekutom stave. Absencia vody v kvapalnom stave vylučuje život na tejto planéte. Analýza sústavy červeného trpaslíka ukázala, že sa tu vôbec nevyskytujú plynný obri typu Jupiter. Vedci sa domnievajú, že sústava nejakým záhadným spôsobom prišla o veľkú časť plynu nachádzajúceho sa v protoplanetárnom disku. To znemožnilo tvorbu gigantických plynných planét. „Táto Superzem ovláda priestor v okolí svojej materskej hviezdy v tých oblastiach, ktoré sú v našom planetárnom systéme osídlené planétami Jupiter a Saturn. Doteraz sme ešte nič podobné nepozorovali.“, povedal  Andrew Gould z univerzity v Ohiu, šéf tímu projektu MicroFUN.  Teória formovania planét predpokladá, že malé a chladné planéty by sa mali tvoriť pri malých hviezdach ľahšie ako pri  veľkých. Podľa posledných štúdií sa ukazuje, že 2/3 hviezd v galaxii sú červený trpaslíci a tak by solárne systémy obsahujúce planéty typu Superzem boli približne tri krát početnejšie ako obri typu Jupiter. Vedci tvrdia, že asi 35 % hviezd má vo svojom planetárnom systéme aspoň jednu planétu typu Superzem.

Objavená planéta ale nie je najmenšia z už objavených planét tohto typu. Začiatkom roka 2006 astronómovia oznámili objav extrasolárnej planéty s hmotnosťou 5,5 krát väčšou ako Zem. Doterajší hmotnostný rekord držala planéta s hmotnosťou 7,5 hmotnosti Zeme. Objav tejto extrasolárnej planéty spôsobil, že sa vedci domnievajú, že rozdielne typy hviezd formujú rozdielne slnečné systémy. Okolo hviezd podobných slnku sa tvoria planéty typu Jupiter. Pri červených trpaslíkoch zasa planéty typu Zem  a Superzem. V okolí veľkých hviezd spektrálneho typu A sa v protoplanetárnych diskoch formujú okrem planét aj hnedý trpaslíci.

Objavená planéta dostala označenie  OGLE-2005-BLG-169lb. Bola objavená v rámci projektu hľadania extrasolárnych planét  MicroFUN pomocou takzvaného efektu gravitačných mikrošošoviek. Ide o Einsteinov efekt, ktorého dôsledkom je zosilnenie jasnosti vzdialenejšej hviezdy, pokiaľ sa dostane do priamky s bližšou hviezdou a nami. Ak sa v okolí bližšej hviezdy nachádza planéta, môže jej gravitačný vplyv za určitých okolností spôsobiť deformáciu svetelnej krivky. Týmto spôsobom dôjde k prezradeniu neviditeľnej extrasolárnej planéty. Efekt gravitačnej mikrošošovky trvá veľmi krátko. Preto musia astronómovia monitorovať veľké množstvo hviezd, aby sa im podarilo takýto jav zaregistrovať. Na druhej strane je táto metóda vysoko citlivá a pomocou nej sa dajú objavovať aj menej hmotné planéty, ktoré by inak neboli pozorovateľné.

Zdroj: Space.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *