Europa: existencia extrémneho života?

Europa: existencia extrémneho života?

Pokiaľ v našej Slnečnej sústave existuje život mimo našu planétu, tak asi iba v mikrobiálnej podobe. Záhodnými oblasťami sú však mesiace veľkých planét na ktorých sa nachádza globálny oceán vody. Jedným z nich je aj Jupiterov mesiac Europa. Zistíme čo sa skrýva v hlbokých vodách Európy? NASA pánuje tento zaujímavý mesiac navštíviť už v dohľadnom čase.

Aby sme lepšie porozumeli životným formám existujúcim v extrémnom prostredí mimo našej planéty, študujeme baktérie a iné formy života, ktoré na Zemi nájdeme na rôznym veľmi nebezpečných miestach. Jeden z posledných výskumov študuje krevety, ktoré žijú v extrémnom morskom prostredí pri sopúchoch, z ktorých prúdi vody zohriata až na 400 °C. Ďaleko od miest osvetlených slnečným žiarením, môžu baktérie prijímať energiu iba vďaka chemickým procesom a to najmä zo sírovodíka. Ide o zaujímavý ekosystém, kde sa baktérie živia sírovodíkom a krevety zasa baktériami. V oblastiach, kde nie sú baktérie take hojné sa u kreviet vyskytujú znaky kanibalizmu.

Ako je to však na mesiaci Europa? Baktérie sú vysoko pravdepodobné, ale môžu tam byť aj organizmy zložitejšie? Všetko závisí od toho, koľko tam existuje ekosystémov a koľko energie vedia svojmu okoliu ponúknuť.

NASA plánuje na mesiac Europa vyslať sondu, ktorá bezpečne pristane na povrchu mesiaca. Sonda následne začne roztápať ľad pod sebou aby sa dostala do priestoru oceána, kde by následne pokračovala ako ponorka.

Nová štúdia vedcov z NASA zistila, že podmienky v podpovrchovom oceáne mesiaca Europa sú viac podobné oceánom na Zemi, ako sa pôvodne myslelo. Vody na Europe zrejme disponujú chemickou rovnováhou nevyhnutnou nato, aby tam mohol existovať život.

Jupiterov mesiac Europa obsahuje napriek rozmerom o čosi menším ako Mesiac dvakrát viac tekutej vody ako Zem. Podpovrchový oceán Europy, podľa všetkého slaný, leží priamo na vulkanicky aktívnom skalnom jadre. Nuž a s vulkanizmom spojené horúce pramene sú, ako sme spomenuli, mimoriadne dôležité pre potenciálny život. Oceán obohacujú o dôležité soli a minerály nevyhnutné pre chemické reakcie vedúce k vzniku života. A keď život vznikne, stávajú sa preň oázami – ako v prípade unikátnych ekosystémov čiernych fajčiarov na inak pustom dne pozemských oceánov.

Viac informácií o tom, čo sa na mesiaci Europa skrýva nám prinesie už pomerne blízka budúcnosť. NASA plánuje na mesiac vyslať sondu a to v roku 2020. Tá by mala na palube niesť dostatok prístrojov na to, aby mohla určiť, či sú na Europe podmienky vhodné pre vznik života (nedokáže však zrejme zistiť, či je prítomný samotný život).

Zdroj: NASA, JPL

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *