Vesmír je plný zrážok galaxií

Vesmír je plný zrážok galaxií

Podľa amerického astronóma sa vyše polovica galaxií v nám najbližších oblastiach vesmíru kedysi zrazila a splynula s inou galaxiou. V Astronomical Journal to tvrdí Pieter van Dokkum z Yaleovej univerzity.

Tieto výsledky odvodil z rozboru stoviek snímok vyprodukovaných pri dvoch nedávnych prieskumoch oblohy, ktoré dnes patria k týn najpodrobnejším. Snímkovanie sa uskutočňovalo na observatóriách Kitt Peak v Arizone a Cerro Tololo v Chile. Van Dokkum dôkladnejšie preskúmal 126 najmasívnejších pomerne blízkych galaxií, pri ktorých hľadal znaky gravitačného narušenia (plynné „chvostíky“, pásy hviezd akoby vytrhnuté z galaxie a ďalšie asymetrie), aké signalizujú kolíziu a splynutie galaxií. Našiel ich až pri 53 %. Zrážky galaxií pritom stále prebiehajú. Na rozdiel od podobných zrážok v rannom vesmíre, ktoré v dotknutých galaxiách okrem tvarových zmien vyvolali búrlivú tvorbu nových hviezd, nie je v bližšom okolí takáto tvorba nápadná. Možno to spôsobujú supermasívne centrálne čierne diery, ktoré zohrievajú, alebo odpudzujú plyn potrebný na vznik hviezd.

Výsledky van Dokkuma podporujú prevládajúci názor kozmológov, že veľké galaxie vznikli zrážkami a splynutiami menších. A že tento proces prebieha pomerne rýchlo, nevynímajúc súčasné obdobie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *