Tajomný disk modrých hviezd

Tajomný disk modrých hviezd

HST identifikoval zdroj modrého svetla, ktoré obklopuje čiernu dieru v galaxii M31. Je viac ako desaťročná hádanka vyriešená?

HST zistil, že modré svetlo pochádza z disku mladých hviezd. Tieto mladé hviezdy obiehajú okolo čiernej diery. Nejasné je len to, ako disk zložený z hviezd dokáže obiehať v takej malej vzdialenosti čiernu dieru. Prostredie v ktorom hviezdy obiehajú je veľmi agresívne. V takej blízkosti v akej sa tieto hviezdy nachádzajú pôsobia silné gravitačné sily, ktoré všetko okamžite roztrhajú. Tvorba hviezd v takomto prostredí je takmer nemožná.

Skúmaním disku hviezd sa vedcom podarilo nájsť pevný dôkaz o existencii obrovskej čiernej diery v jadre galaxie M 31 (existencia sa predpokladala už dávnejšie). Dôkaz by mal pomôcť vylúčiť všetky alternatívne teórie o výskyte tmavej hmoty v jadre galaxie v Andromede.

Modré svetlo v tejto galaxii si prvýkrát všimol Ivan King z University of Washington v roku 1995. predpokladal však, že svetlo by mohlo pochádzať z jednej jasnej modrej hviezdy. V roku 1998 záhadné modré svetlo študovali  Lauer a Sandra Faberovi z University of California. Zistili, že svetlo pochádza z kopy modrých hviezd. Posledné pozorovania pomocou STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph) na HST ukazujú, že svetlo pochádza z až 400 mladých hviezd. Vek obiehajúcich hviezd sa odhaduje len na 200 miliónov rokov. Disk hviezd má priemer iba 1 svetelný rok a nachádza sa vo vnútri eliptického prstenca starších, chladnejších a červenších hviezd, ktoré boli pozorované už skôr. Každá z hviezd disku obieha centrálnu čiernu dieru priemernou rýchlosťou 1000 km/s. Najrýchlejšie hviezdy obehnú okolo čiernej diery za 100 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *