Spitzer a mŕtva hviezda

Spitzer a mŕtva hviezda

Spitzerov vesmírny ďalekohľad detegoval prachový (kometárny?) disk okolo bieleho trpaslíka Giese G29-38. Hviezda termonukleárne zomrela pred 500 miliónmi rokov.

Biely trpaslík Giese G29-38 pri svojom vzniku pred 500 miliónmi rokov pravdepodobne zničil všetky svoje planéty nachádzajúce sa na vnútorných dráhach. Podľa pozorovaní prežil len vonkajší kometárny disk a možno aj niekoľko planét vonkajšieho pásma. Je to prvý dôkaz toho, že kométy môžu prežiť svoju hviezdu. Biely trpaslíci sú hviezdne pozostatky hviezd podobných nášmu Slnku. Sú zložené z degenerovaného plynu a svietia iba vďaka nahromadenej energii z predchádzajúceho života. V ich vnútri neprebiehajú žiadne termonukleárne reakcie.

Pozorovaný prachový disk vyzerá, ako by vznikol nedávno. Vyzerá ako by bol tvorený časťami, nejakými segmentmi. Astronómovia sa domnievajú, že ide o prach z kométy, ktorá prešla vnútornými oblasťami systému Giese 29-38. Počas pozorovania tím astronómov Spitzerovho ďalekohľadu zaregistroval v okolí hviezdy Giese 29-38 akýsi pramienok nízkej jasnosti. Výkonný spektrometer sa potom pokúsil určiť čím je slabý prachový prstienok tvorený. Výsledkom bolo prekvapenie, že prachový prstienok má podobné zloženie aké majú kométy v našom planetárnom systéme. „Detekovali sme pravdepodobne veľké množstvo veľmi malých kremitých teliesok,“ povedal astronóm Marc Kuchner (NASA). Veľkosť týchto telies zodpovedá veľkostiam komét, dodal Marc Kuchner.

V Slnečnej sústave nájdeme oblak komét v dvoch častiach. Je to Kuiperov pás a Oortov oblak komét. Ak hmotná planéta, alebo blízka hviezda uštedrí “ gravitačný kopanec“ oblaku s kométami môže dôjsť k odtrhnutiu kometárneho telesa a následne začnú jeho návštevy vnútorných oblastí planetárneho systému. To sa stáva pre kométou osudné. Každou návštevou sa kometárne teleso zmenšuje až nakoniec kométa vyhasne. Veľakrát sa stane, že sa kométa zrazí so svojou centrálnou hviezdou. Niekedy dôjde aj k zrážke kométy s planétou (v Slnečnej sústave sme pozorovali zrážku kométy Shoemaker-Levy 9 s planétou Jupiter).

Pozorovaný prachový pramienok (disk) môže byť pozostatkom po rozpade kométy v planetárnom systéme bieleho trpaslíka. Avšak existuje aj možnosť, že pozorujeme prachové pozostatky po deštrukcii vnútorných planét.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *