Plynné halo špirálových galaxií

Plynné halo špirálových galaxií

Pomocou RTG observatória Chandra sa podarilo vedcom pozorovať po prvý krát teoretikmi dlho predpovedané halo horúceho plynu okolo špirálových galaxií. Tento nový objav pomáha podporiť uznávaný ale ešte nepotvrdený model formovania špirálových galaxií.

Na obrázku zloženom zo snímok DSS a Chandra vidíme modré halo s priemerom 60000 svetelných rokov obklopujúce galaxiu NGC 5746.

„Tieto halá síce existujú, ale sú také riedke, že ich dokážu zachytiť len extrémne citlivé prístroje akým je Chandra,“ povedal Kristian Pedersen z Kodanskej univerzity. „Naše objavy vyriešili záhadu chýbajúceho hala okolo špirálových galaxií.“

Galaxia NGC 5746 je galaxia tej istej triedy ako naša galaxia Mliečna dráha. Nachádza sa vo vzdialenosti približne 100 mil. svetelných rokov od Zeme. Galaxie ako NGC 5746 pravdepodobne vznikli z intergalaktického plynu, ktorý vychladol a skolaboval do podoby gigantického rotujúceho kotúča hviezd a sutín. Ak je tento model správny, potom plyn, ktorý je pozostatkom po formovaní galaxie padá postupne dovnútra a vytvára halo žeravého plynu. Napriek viere vedcov v tento koncept zrodu špirálových galaxií doposiaľ nebolo horúce halo pozorované.

„NGC 5746 sme si zvolili za cieľ preto, že jej vzdialenosť a orientácia boli najvhodnejšie pre pozorovanie horúceho hala,“ povedal Jesper Rasmussen z birminghamskej univerzity v UK a spoluvýzkumník v projekte. „To čo sme našli súhlasí s počítačovými simuláciami.“

Supermasívne čierne diery pôsobia v eliptických galaxiách ako nejaká kozmická prílivová vlna. Vytvárajú tak silné spodné prúdy v zdanlivo pokojných objektoch. Tento objav pochádza od astronómov prehodnocujúcich dáta z 56 galaxií zozbieraných Chandrou.

2006021406b

Na snímke vidíme turbulecie ktoré nie sú pozorovateľné v optickej časti spektra na snímke vpravo.

„Väčšina eliptických galaxií bola tradične považovaná za veľmi pokojné miesta,“ povedal astronóm Thomas Statler z university v Ohiu. „Naše výsledky potvrdzujú, že tieto galaxie sú oveľa búrlivejšie ako sme si mysleli.“

Keď sa pozeráme na eliptické galaxie cez optické ďalekohľady zdajú sa nám dokonale symetrické. To ale neplatí pri pozorovaniach v RTG oblasti spektra. V tejto spektrálnej časti sú akési neforemné a rozhádzané. „Toto je ďalší dôkaz toho, že je veľmi dôležité pozorovať vesmír na rôznych vlnových dĺžkach,“ povedal vedec Wilt Sanders programu Chandra.

Steven Diehl z Ohio university, verí, že masívne oblaky horúceho plynu okolo galaxií sú vyvolávané nespojitými explóziami. „Niečo tam definitívne robí neporiadok a tlačí energiu ekvivalentnú supernove do toho plynu každé storočie,“ povedal Diehl. Čo je zdrojom týchto turbulentných výbuchov? Statler a Diehl poukazuje na supermasívne čierne diery v centrách galaxií. Čierne diery pravidelne pohlcujú blízke objekty, a títo dvaja vedci veria, že násilné pohlcovanie plynov spôsobuje nepokojné galaktické „vody“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *