HST a Messier číslo 42

HST a Messier číslo 42

Veľká hmlovina v Orióne (M 42) je obrovská hviezdna pôrodnica. Rodia sa v nej množstvá hviezd. Skúmaním tejto oblasti sa dozvedáme čoraz viac o vzniku a vývoji hviezd a planetárnych sústav.

Táto oblasť je veľmi búrlivou časťou vesmíru čo sa týka vzniku hviezd. Prebieha tu intenzívna hviezdotvorba a astronómovia zo žartom hovoria o hviezdnej pôrodnici. Priložená snímka, ktorú získal HST je mozaikou viacerých snímok a zobrazuje nám v plnej kráse množstvo zaujímavých detailov. V oblasti nájdeme množstvo hviezdnych zárodkov, ktoré sú ešte zamotané v materiály z ktorého vznikli. Oblasť je až presýtená plynom a prachom. Predpokladá sa, že tu vznikajú aj nové planetárne systémy.

Podrobná prehliadka pomocou unikátneho Hubblovho ďalekohľadu odhalila aj prítomnosť veľmi malých telies. Významná je prítomnosť hnedých trpaslíkov. Dokonca sa podarilo nájsť aj binárny systém pozostávajúci z týchto exotických telies. Hnedý trpaslíci sú v nevyvinuté hviezdy, ktorých hmotnosť je príliš malá na to, aby sa v nich zapálili termojadrové reakcie a tak sa stali právoplatnými hviezdami. Práve porovnanie vlastností novonarodených hviezd s vlastnosťami hnedých trpaslíkov nám dáva unikátnu možnosť študovať vlastnosti hmloviny. Veľmi významným je aj to, že v tak malom priestore pozorujeme hviezdy v rôznych štádiách vývoja. To nám dáva jedinečnú príležitosť študovať vývoj hviezd. „Laboratórium v Orióne“ je vzdialené iba 1500 svetelných rokov a práve táto relatívna blízkosť nám umožňuje sledovať zrod a vývoj hviezd takmer pred očami. V hmlovine pozorujeme aj množstvo zaujímavých útvarov. Sú medzi nimi tvary ako kvapky, stĺporadia, oblúky či akési cigaretové útvary. Každý z týchto útvarov nám dokáže povedať veľa informácií o tom ako sa hviezda formuje, aký je jej hviezdny vietor a akým spôsobom z jej okolia uniká materiál. Len pre predstavu uvedieme, že aj naše Slnko sa narodilo v podobnom oblaku pred viac ako 4,5 miliardami rokov. O to závažnejší je výskum a jeho dôsledky na predstavy a poznanie procesov ktoré viedli aj k vzniku našej planetárnej sústavy a nakoniec aj samotného života na planéte Zem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *