Čierna diera v NGC 1097

Čierna diera v NGC 1097

Astronómovia skúmali obrovskú čiernu dieru v centre galaxie NGC 1097, ktorá má 100-miliónkrát väčšiu hmotnosť než Slnko. Vedcom sa podarilo pozorovať správanie hmoty v okolí čiernej diery 10-krát bližšie než kedykoľvek predtým.

Astronómovia pozorovali mraky plynného materiálu len 10 svetelných rokov od centra galaxie, kde sa pravdepodobne ukrýva obrovská čierna diera. Predchádzajúce pozorovania zachytili plyn len do vzdialenosti 100 až 1000 svetelných rokov od centra galaxie. Plyn padajúci do čiernej diery sa pohybuje rýchlosťou 177 000 km/h. Trvá mu teda okolo 200000 rokov kým dopadne do čiernej diery. Galaxia sa od nás nachádza vo vzdialenosti 47 miliónov svetelných rokov.

Čierne diery sú objekty, ktorých gravitácia je taká silná, že nič, dokonca ani svetlo, z nich nemôže uniknúť. Predpokladá sa, že v centre galaxií, vrátane našej, sa ukrývajú obrovské čierne diery mnohotisíckrát presahujúce hmotnosť nášho Slnka. Čierne diery sú pre nás neviditeľnými objektami. Vieme však detegovať ich prejavy na okolitý časopriestor. Tieto prejavy sú gravitačného charakteru. Čierne diery silne deformujú časopriestor vo svojom okolí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *