Hviezdna pôrodnica na okraji Galaxie

Hviezdna pôrodnica na okraji Galaxie

Vesmírny teleskop NASA Jamesa Webba pozoroval okrajové časti našej galaxie Mliečnej dráhy. Táto oblasť, známa ako vonkajší okraj galaxie, sa nachádza viac ako 58 000 svetelných rokov od galaktického centra.

Snímka s popisom

Aby sa tím vedcov dozvedel viac o tom, ako miestne prostredie ovplyvňuje proces tvorby hviezd v ňom, použil kamery teleskopu NIRCam (Near-Infrared Camera) a MIRI (Mid-Infrared Instrument) Wena celkovo štyri oblasti tvorby hviezd v Digelovom mraku 1A, 1B, 2N a 2S.

V prípade oblaku 2S, ktorý je tu zobrazený, Webb odhalil žiarivú hlavnú hviezdokopu, ktorá obsahuje novovzniknuté hviezdy. Niekoľko z týchto mladých hviezd vyvrhuje zo svojich pólov materiál vo forme výtryskov a to súčasne z viacerých mladých hviezd a rôznymi smermi. Výtrysky sú označené bielymi šípkami na snímku s popisom. V pravom hornom rohu hlavnej hviezdokopy sa nachádza menšia hviezdokopa, o ktorej existencii mali vedci už skôr tušili, ale až teraz ju definitívne potvrdil Webb. Okrem toho teleskop odhalil aj hlboké pozadie galaxií a červené hmlovinové štruktúry, ktoré sú formované vetrom a žiarením z blízkych hviezd.

Hoci sa Digelove oblaky nachádzajú v našej galaxii, sú pomerne chudobné na prvky ťažšie ako vodík a hélium. Vďaka tomuto zloženiu sa podobajú trpasličím galaxiám a našej Mliečnej dráhe v jej ranej histórii. Preto tím využil príležitosť a pomocou Webba zachytil aktivitu prebiehajúcu v štyroch zhlukoch mladých hviezd v Digelových oblakoch.

Vedci sa budú s pomocou Webbovho teleskopu snažiť preniknúť hlbšie do okrajových oblastí Galaxie a zistiť tak aký vplyv má dané prostredie na tvorbu nových hviezd. Vývoj hviezd nebol doposiaľ ešte úplne objasnený a táto téma vyžaduje viac výskumu. Jednou z mnohých otázok je, prečo protoplanetárne disky okolo hviezd na okraji Galaxie majú kratšiu životnosť ako tie hlbšie vo vnútri Galaxie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *