Bublina obklopujúca Slnko

Bublina obklopujúca Slnko

Pred 14 miliónmi rokov došlo k sérii výbuchov supernov a následne k vytvoreniu lokálnej bubliny zodpovednej za vznik všetkých mladých hviezd v okruhu 500 svetelných rokov okolo Slnka. Astronómovia v súčasnosti pozorujú kozmický priestor v okolí Slnka a registrujú na mnohých miestach procesy vzniku hviezd, ktoré prebiehajú práve na povrchu tejto bubliny.

Doteraz získané údaje naznačujú, že Slnko sa zhodou okolností v súčasnosti nachádza takmer uprostred tejto bubliny. Ak by takéto bubliny boli v galaxii vzácnosťou, bolo by nepravdepodobné, že sa uprostred nej bude nachádzať Slnko. To nás privádza k názoru, že takéto bubliny sú v galaxii pomerne bežné. Podľa získaných dát je naša galaxia podobná deravému ementálu, ktorý bol vytvorený práve výbuchmi supernov a nové hviezdy môžu z tohto materiáli vznikať práve v okolí dier vytvorených umierajúcimi hviezdami. Podľa vedcov sa na povrchu miestnej bubliny nachádzajú všetky mladé hviezdy a okruhu 500 svetelných rokov najmenej sedem oblastí tvorby hviezd. Táto bublina nie je statická, ale pomaly rastie, rozpína sa rýchlosťou 6 km za sekundu. Miestnu bublinu v priebehu posledných milión rokov formovalo zhruba 15 supernov. Bublina sa stále zväčšuje a na jej povrchu sa vytvára množstvo nových hviezd. Dôvodom je vysoká koncentrácia plynu a prachu, ktorý na okraji bubliny zhromaždili výbuchy hviezd. Z plášťa bubliny sa tak tvoria nové hviezdne systémy. Expanzná rýchlosť miestnej bubliny a trajektórie mladých hviezd, ktoré vznikli na jej povrchu bolo získané európskou astrometrickou družicou Gaia.

Keď vybuchli prvé supernovy, ktoré vytvorili miestnu bublinu, naše Slnko bolo ešte ďaleko od svojej súčasnej pozície.  Ale zhruba pred 5 miliónmi rokov sa Slnko na svojej ceste dostalo do priestoru tejto bubliny a v súčasnosti sa nachádza takmer v jej strede.

Zdroj: ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *