70 „plávajúcich“ planét

70 „plávajúcich“ planét

Oblasť výskumu extrasolárnych planét prináša každý deň nové a nové fantastické objavy. Po desaťročiach, kedy mali astronómovia na štúdium len hŕstku exoplanét, teraz ich majú k dispozícií viac ako 4800 potvrdených exoplanét a ďalších viac ako 8200 čaká na potvrdenie.

Očakáva sa, že počty objavených exoplanét sa budú zvyšovať exponenciálne, pretože sú v hre nové a presnejšie prístroje a misie ako napríklad Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST), Euclid, PLATOa Rímsky vesmírny teleskop Nancy Grace (RST) a podobne. Na základe objavov a výskumu sme sa o exoplanétach dozvedeli veľmi veľa zaujímavých skutočností. Prekvapivé objavy ale pribúdajú takmer každý deň. Ukazuje sa, že v našej galaxii je dostatok planét, ktoré nemajú materskú hviezdu. Pomocou teleskopov z celého sveta sa ich podarilo objaviť 70, pričom pred nedávnom bolo objavených ďalších 70, čo celý počet známych exoplanét bez materskej hviezdy zdvojnásobil. Tieto „voľne plávajúce planéty“ (FPC). Astronómovia už dlhší čas vedú rozhovory o existencii FPC a numerické simulácie naznačujú, že tento typ exoplanét môže byť celkom bežný. V medzihviezdnom priestore našej galaxie by mohlo existovať viac ako jedna miliarda voľne plávajúcich exoplanét. Presný mechanizmus vzniku tohto typu exoplanét nie je známy. Do úvahy prichádza tvorba planét priamo v medzihviezdnom priestore, alebo interakcia s inými telesami, ktoré takúto planétu doslova vykopnú z hviezdneho systému, alebo planéty uniknuté po smrti materskej hviezdy z hviezdneho systému. Ako vidíme, možností je naozaj viac, ktorá je však tá správna, nevedno, ale domnievame sa, že všetky tri teórie sú správne. Nedávno boli identifikované voľne plávajúce exoplanéty v mladých hviezdnych zhlukoch a v galaktickom poli. Tieto vzorky však boli malé alebo heterogénne, čo sa týka ich veku a pôvodu.

Voľne plávajúce planéty je veľmi ťažké nájsť a identifikovať. Vo viditeľnom svetle je to v súčasnosti takmer nemožné. Preto musia mať astronómovia prístup k veľmi citlivým prístrojom s dostatočným počtom pozorovacích hodín. A aj napriek tomu je to hľadanie ihly v kope sena.

planet_without_star1

Umiestnenie 115 potenciálnych voľne plávajúcich planét

Prevažná väčšina údajov bola získaná prístrojmi ESO. Široké zorné pole teleskopov a zariadení ESO a jedinečná citlivosť umožnili získať potrebné údaje. Použitých bolo pritom niekoľko desiatok tisíc širokouhlých snímok. Počas získavaní údajov boli zachytené mladšie planéty, ktoré generujú dostatok tepla, aby mohli byť zachytené našimi prístrojmi. Vedecký tím tak našiel do maximálne 170 nových voľne plávajúcich planét (mnohé z nich čakajú ešte na potvrdenie) nachádzajúcich sa v súhvezdí Škorpión a Hadonoš. Objavené planéty majú hmotnosti porovnateľnú a väčšiu ako je hmotnosť Jupitera.

Pozorovania a získané údaje naznačujú, že by sa v našej galaxii mohlo voľne pohybovať obrovské množstvo exoplanét bez materskej hviezdy. V roku 2027 má byť do prevádzky uvedený Extrémne veľký teleskop ESO (ELT), ktorý by dokázal svojou pokročilou a veľmi citlivou technológiou priamo zobrazovať exoplanéty a študovať ich atmosféry.

Existuje aj fantastická možnosť, že plávajúce planéty hostia život v nejakej podobe. Pokiaľ má takáto planéta dostatok rádioaktívnych prvkov a vďaka ich rozpadu  sa produkuje dostatok tepla, mohol by sa život skrývať v podzemných priestoroch poprípade pod povrchom miestneho oceánu. Samozrejme, pokiaľ majú takéto planéty aj svoje mesiace s dostatočne hustou atmosférou a prítomnosťou vody, je šanca na existenciu života vyššia. Čo je je však reálne a čo úplná fikcia ukáže až ďalší výskum.

Zdroj: UniverseToday

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *