Prvý tranzit v hviezdokope

Prvý tranzit v hviezdokope

Hviezdy svoj život začínajú v skupinách. Aj naša Slnko sa zrodilo v malej pokojnej skupinke, ktoré sa pomerne rýchlo rozpadla. Aj mnoho iných hviezd vzniklo podobne, niektoré z nich sa však vytvorili vo veľkých skupinách a zostávajú spolu miliardy rokov.

Vo vnútri takýchto kôp sa hviezdy navzájom ovplyvňujú s tisícami ďalších hviezd, pričom intenzívny hviezdny vietor vymetá medzihviezdny priestor a tak zabraňuje koncentrácii materiálu potrebného pre vznik planét. Takýto priestor je miestom, ktoré je pre vznik planét veľmi nepravdepodobné. Aj napriek tomu sa však v otvorenej hviezdokope NGC 6811, ktoré sa nachádza v súhvezdí Labuť podarilo objaviť dve planéty menšie ako Neptún, ktoré obiehajú okolo hviezd podobných Slnku. Objav tak potvrdzuje, že aj v takto nehostinných  kútoch vesmíru môžu vznikať planéty. Dve nové exoplanéty boli objavené v údajoch družice Kepler (NASA). Družica Kepler mala za úlohu pátrať po exoplanétach, ktoré tranzitujú, t.j. prechádzajú popred kotúčiky materských hviezd. Počas tranzitu poklesne jasnosť hviezdy a to v závislosti od veľkosti tranzitujúcej planéty, čo samozrejme astronómom umožňuje vypočítať ich skutočnú veľkosť. Exoplanéty Kepler-66b a Kepler-67b sú menšie ako tri priemery Zeme, čo zodpovedá zhruba trom štvrtinám priemeru planéty Neptún. Z doteraz objavených planét poznáme len štyri exoplanéty, ktoré boli objavené vo hviezdokopách.

Vek hviezdokopy NGC 6811 je približne jedna miliarda rokov. Pričom sa hviezdokopa nachádza vo vzdialenosti 3000 svetelných rokov. To znamená, že exoplanéty Kepler-66b a Kepler-67b patria do malej skupiny planét s presne určeným vekom, vzdialenosťou a priemerom.

Zdroj: ČAS, CfA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *