Stopárov sprievodca po Galaxii

Stopárov sprievodca po Galaxii

Steve Majewski a jeho tím plánujú kozmický ďalekohľad SIM Planet Quest po jeho vypustení použiť na zmapovanie celej Galaxie. Pokúsia sa tak vytvoriť galaktického sprievodcu a tak objasniť otázky povahy našej Galaxie.

V súčasnosti oveľa lepšie poznáme tvar okolitých galaxií ako tej našej. Dôvod je veľmi jednoduchý. Kým na susedné galaxie sa pozeráme z rôznych pohľadov tú našu musíme skúmať z vnútra. Navyše mnoho najmä vzdialených kútov Galaxie je pre nás neviditeľných. Malo by sa to však čoskoro zmeniť. V nasledujúcom desaťročí bude totiž do vesmíru vypustený ďalekohľad SIM. Steve Majewski a jeho tím budú potom zisťovať veľkosť, tvar, rozloženie galaktickej hmoty a pohyb hviezd. Ako úsmevne dodávajú, vytvoria obdobu Adamsovej knihy „Stopárov sprievodca po Galaxii“. Tím bude študovať okolie centra Galaxie aby pomocou zmerania rýchlostí 10000 hviezd určil ako presne vyzerá naša galaktická priečka. Bude sa snažiť určiť jej tvar, hmotnosť a rýchlosť rotácie. Tak isto bude študovať dynamiku galaktického hala a disku. Tím bude merať tak rýchle hviezdy obiehajúce centrum Galaxie ako aj hviezdy od neho vzdialenejšie. Tak isto by mali študovať vplyv gravitačných vĺn na hviezdy ako aj Slnko. Tieto informácie by nám mali ukázať, kde je v Galaxii ukrytá skrytá hmota.

O tom, že skrytá hmota existuje vieme z rotácie galaxií, ktoré rotujú oveľa rýchlejšie ako by mali. Gravitácia viditeľnej hmoty by nestačila udržať galaxie po kope. To že sa galaxie nerozpadajú, znamená, že v nich musí byť nejaká hmota, ktorá svojou gravitáciou zabraňuje rozpadu galaxie. Tím astronómov by mal sledovať aj galaktické chvosty. Pozorovanie týchto slapových útvarov ukáže, či sa naša Galaxie zbavuje takýmto spôsobom hmoty. Slapové chvosty sú pretiahnuté útvary tvorené zhlukmi hviezd a hviezdokôp. Niektoré chvosty sú také dlhé, že môžu obkľúčiť celú materskú galaxiu. Tím bude merať pozíciu a pohyb takýchto chvostov, napozorované výsledky budú následne vložené do počítača a simuláciou by sa mala hmota navrátiť na pôvodné miesto.

Zdroj: NASA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *