Cudzí horúci svet

Cudzí horúci svet

Tím astronómov pracujúcich na Spitzerovom ďalekohľade určil teplotu povrchu extrasolárnej planéty obiehajúcej hviezdu  HD 189733b.

Spitzerov vesmírny ďalekohľad zachytil intenzívny zdroj IR žiarenia extrasolárnej planéty nachádzajúcej sa tak blízko materskej hviezdy, že je doslova „opekaná“ v žiare centrálnej hviezdy. Zachytené žiarenie umožnilo astronómom zistiť teplotu povrchu extrasolárnej planéty. Tá bola stanovená až na hodnotu 844 °C. „Je to doposiaľ najhorúcejšia extrasolárna planéta aká bola doteraz objavená“, povedal Drake Deming z NASA Goddard Space Flight Center.

Planéta sa nachádza  pri hviezde HD 189733b, ktorá je od nás vzdialená iba 63 svetelných rokov. Leží v súhvezdí Líška v smere k planetárnej hmlovine Činka (M 27). Materskú hviezdu obieha v rekordne malej vzdialenosti. Vzdialenosť hviezdy a planéty dosahuje iba 3 % vzdialenosti medzi Slnkom a Zemou. Planéta obehne svoju materskú hviezdu raz za 2,219 dní. Na základe pozorovaní Spitzerovho ďalekohľadu bola určená jej hmotnosť a hustota. Hmotnosť planéty dosahuje iba 1,15 hmotnosti Jupitera a  hustota extrasolárnej planéty je iba 0,75 g na kubický centimeter. Hmotnosť a hustota tejto planéty teda vypovedajú o tom, že ide o plynného obra typu Jupiter. Vysoká teplota povrchu vylučuje možnosť existencie vody v kvapalnom skupenstve, ktorá je potrebná pre vznik života. <br>\r\nPlanéta bola objavená v roku 2005 francúzskym astronómom  Francoisom Bouchym a jeho tímom.  Objavená bola pomocou takzvanej fotometrickej metódy, ktorá je založená na zistení poklesu jasnosti centrálnej hviezdy. Ak sa planéta dostane pred disk hviezdy, dôjde k poklesu jasnosti hviezdy. Tento pokles dnes vieme reálne zmerať. Avšak možnosť zákrytu je veľmi málo pravdepodobná. Navyše mnoho hviezd nemá konštantnú jasnosť a to môže byť vznikom chýb a nepresností.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *