Kozmické tornádo

Kozmické tornádo

Vedci zachytili pomocou Spitzerovho ďalekohľadu vo vesmíre obrovské kozmické tornádo!

„Keď som uvidel snímku Spitzerovho ďalekohľadu len som nemo žasol,“ povedal  Giovanni Fazio z  Harvard-Smithsonian centra pre astrofyziku. „V tisícoch snímkou, ktoré tento ďalekohľad urobil nenájdeme nič podobné.“

 „Tornádo“ je pravdepodobne pozostatok po mohutnom náraze a predstavuje prúd materiálu vyvrhnutý v smere zorného poľa. Prúd materiálu uniká rýchlosťou takmer 100 kilometrov za sekundu. Má pomerne nízku teplotu a vyžaruje iba v blízkej IR oblasti. Trojhranný útvar, ktorý je na snímke viditeľný je pomerne záhadný. Nevie sa ako presne bol vytvorený a prečo sa pohybuje takou vysokou rýchlosťou. Výbuch, ktorý spôsobil tento úkaz nastal pri objekte  Herbig-Haro 49/50. Bol pozorovaný už skôr a to ďalekohľadmi na  Cerro Tololo. Avšak až Spitzerov ďalekohľad nám ukázal vzrušujúce a veľmi zaujímavé špirálové usporiadanie tornáda. Táto špirálová morfológia je doslova unikátna. Vedci len špekulujú čo ju mohlo vytvoriť. Jednou ž možností je, že špirálovú štruktúru vytvorilo intenzívne magnetické polia v oblasti. Eventuálne bola táto štruktúra vytvorená nestabilitami v prúdiacom materiály a okolitom priestore.  Na snímke sú najviac nápadné farebné gradienty získané v infračervenej oblasti a ktoré sa tiahnu naprieč celým tornádom. Astronómovia veria, že modrá farba na konci tornáda predstavuje molekulárnu excitáciu na čele nárazu materiálu. Predpokladá sa, že ako vyvrhnutý materiál postupuje priestorom, dochádza k nárazu s okolitou hmotou a tak dochádza k vysokej excitácii. Následkom je generovanie žiarenia kratších vlnových dĺžok, čo je na snímku zobrazené modrou farbou. So vzďaľovaním sa od hlavy tornáda klesá excitácia a vyžarované žiarenie je čoraz menších vlnových dĺžok, čo sa prejavuje červenou farbou. Hviezda na snímke obklopená slabým halom je asi iba priemetom hviezdy a tornáda v smere zorného poľa. Nie je však vylúčené, že je aj fyzicky spojená  s tornádom a pozorované halo by bolo nejakou súčasťou výbuchu, snáď by mohlo predstavovať prúdenie cirkumstellárneho materiálu. Astronómovia tvrdia, že ak chceme porozumieť tajuplnému charakteru a podstate tornáda budeme musieť získať veľmi kvalitné infračervené snímky oblasti.

Objekt HH 49/50 sa nachádza v súhvezdí Chameleón v oblasti známej intenzívnou hviezdotvorbou. Oblasť obsahuje viac ako 100 mladých hviezd. Väčšina z nich je menšia ako Slnko, no nájdu sa tu aj pomerne gigantické kúsky.

Spitzer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *