Hviezdy a klimatické zmeny

Posledné pozorovania hviezdy  V374 Pegasi naznačujú, že zmeny magnetického poľa hviezd môžu ovplyvňovať klimatické zmeny na planétach.

Pozorovania majú aj veľký význam pre pochopenie vzťahov medzi Slnkom a Zemou. Každá hviezda, teda aj naše Slnko generuje silné magnetické polia. Práve tieto polia, ich vznik, formovanie či zánik, môžu vysvetliť ako Slnko ovplyvňuje klímu na planéte Zem. Výskum magnetických polí iných hviezd nám poskytuje možnosť nepriamo študovať magnetické pole Slnka. Astronómovia sa domnievajú, že práve pokles magnetickej aktivity Slnka viedol k vzniku takzvanej malej ľadovej doby v období od 15. do 18. storočia.

Astronómovia z Francúzka a Škótska študovali malú studenú hviezdu v súhvezdí Pegas. Hviezda je označená ako  V374 Peg. Použitím úplne novej metódy na mapovanie magnetického poľa získali unikátnu mapu rozloženia a tvaru magnetických polí tejto hviezdy. Magnetické pole hviezdy bolo študované veľmi dôkladne. Bol na to použitý prístroj, ktorý je nainštalovaný na ďalekohľade CFHT na Havajských ostrovoch. Prístroj bol vyvinutý vo Francúzku a umožňuje študovať magnetické polia malých hviezd. Výsledkom pozorovaní bolo zistenie, že hviezda má veľmi jednoduché magnetické pole podobné tomu zemskému. Doteraz sa predpokladalo, že magnetické polia tak malých a chladných hviezd sú veľmi chaotické a neusporiadané. Nové pozorovania však ukázali opak. Hviezda má veľmi jednoduché magnetické pole, ktoré sa navyše vyznačuje usporiadanou štruktúrou. Pripomína magnetické pole Zeme.

Pozorovanie podobných hviezd nám pomôže pochopiť vzťahy medzi zemskou klímou a aktivitou Slnka. Pretože zmeny na Slnku sú pripisované dlhodobým zmenám jeho magnetického poľa. Mechanizmus generovania magnetického poľa vo vnútri hviezd nie je dodnes známy. Pozorovania podobných hviezd nám pravdepodobne pomôžu zistiť ako takéto polia vznikajú. Navyše ich štúdiom budeme schopný zistiť vnútornú stavbu hviezd a ich ďalší vývoj.

Hviezda V374 Peg sa nachádza vo vzdialenosti 20 svetelných rokov od Zeme a nájdeme ju v súhvezdí Pegas. Aj keď ide o pomerne blízku hviezdu, je pomerne slabá a chladná. Jej priemer dosahuje len tretinu slnečného priemeru. Povrchová teplota dosahuje iba 2900 K.

Zdroj: ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *