Polárka trojhviezdou!

Polárka trojhviezdou!

Podľa najnovších pozorovaní HST sa zistilo, že hviezda, ktorú všetci poznáme pod menom Polárka je trojhviezdou.

Polárka je najjasnejšou hviezdou súhvezdia Malý voz. Všetci ju poznáme podľa toho, že „ukazuje na sever“, mieri sem svojim severným koncom rotačná os Zeme (odtiaľ aj názov Severka). Donedávna sme si mysleli, že Polárka je iba dvojhviezdou. Jej sprievodca je viditeľný už v malom ďalekohľade. Bystré oko HST objavilo vďaka svojej unikátnej rozlišovacej schopnosti ďalšieho sprievodcu Polárky. Ide teda o trojhviezdny systém. Tretia hviezda systému sa nachádza vo vzdialenosti menšej ako 0,2 ´´ od Polárky. Keďže sa Polárka od nás nachádza vo vzdialenosti 430 svetelných rokov predstavuje táto vzdialenosť v skutočnosti hodnotu 3,2 miliardy km. Sledovaním pohybu novo objavenej zložky Polárky sa podarí určiť nielen dráhu hviezdy ale aj jej hmotnosť. Astronómovia dúfajú, že sa im podarí spresniť aj hmotnosť samotnej Polárky. Na dosiahnutie tohto cieľa plánujú astronómovia sledovať Polárku v priebehu ďalších niekoľkých rokov.

Sprievodcu Polárky (Polaris B) objavil William Herschel v roku 1780. Doteraz známe zložky (Polaris A a Polaris B) sú od seba vzdialené 386 miliárd km. Tretia zložka (Polaris Ab) bola tušená na základe gravitačného vplyvu na hlavnú zložku systému.

Polárka je nadpriemerná hviezda. Jej svietivosť je asi 2000 krát väčšia ako svietivosť Slnka. Navyše je Polárka premennou hviezdou (jedna z najbližších premenných hviezd). Patrí medzi céfeidy, ktoré slúžia na určovanie vzdialeností vo vesmíre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *