Hodina Zeme 2018

Hodina Zeme je najväčšou celosvetovou akciou so zapojením verejnosti. Zhasnutím svetiel každoročne prepája viac ako miliardu ľudí na celom svete vo viac ako 7000 mestách a obciach, prepája verejný aj súkromný sektor. Tohtoročná hodina Zeme sa uskutoční 24. 3. 2018 o 20:30 miestneho času na jednu hodinu. Zapojte sa aj vy.

História Hodiny Zeme sa začala 31. 3. 2007, keď viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. O rok neskôr sa do Hodiny Zeme zapojilo už okolo 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach, vo vyše 35 krajinách. Slovensko sa po prvýkrát zapojilo do Hodiny Zeme v roku 2010, oficiálne až v roku 2011, keď s celosvetovými organizátormi naviazala spoluprácu Sekcia ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenský zväz astronómov. Od roku 2016 je Hodina Zeme organizovaná v spolupráci WWF Slovensko, Slovenského zväzu astronómov a Slovenskej astronomickej spoločnosti. V roku 2017 sa do Hodiny Zeme zapojilo 187 krajín z celého sveta. Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré podporili akciu zhasnutím sa objavili napr. Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, parížska Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, rímske Koloseum, reklamy na Coca-Colu na námestí Times Square alebo reklamy na hoteli Jumeirah v Dubaji.

Organizátorom Hodiny Zeme je celosvetová ochranárska organizácia  WWF (World Wide Fund for Nature), ktorej poslaním je zastavenie ničenia prirodzeného prostredia a vybudovanie budúcnosti, kde ľudia budú môcť žiť v harmónii s prírodou. Od roku 2011 spolupracuje na Slovensku s členmi Sekcie ochrany pred svetelným znečistením SAS pri SAV a SZA. Slovensko sa tak oficiálne pridalo ku krajín zapájajúcich sa do najväčšieho ekologického projektu na svete. V roku 2016 sa k organizácii pridalo aj WWF Slovensko.

Zapojiť sa môžete aj Vy! V sobotu, 24. 3. 2018 o 20:30 miestneho času na hodinu, Hodinu Zeme, zhasnite svetlá vo svojej domácnosti, či firme a pridajte sa tak k miliarde ľudí po celom svete, k celosvetovej elite. Viac informácií môžete získať na stránke projektu Hodina Zeme.

Zdroj: SZA, WWF, Hodina Zeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *