Mliečna dráha a jej čierna diera

Mliečna dráha a jej čierna diera

V centre našej Galaxie sa nachádza masívna čierna diera. Nový pohľad na tento objekt a jeho blízke okolie nám sprostredkovali astronómovia z kalifornskej univerzity.

Prvýkrát sa podarilo určiť dráhy hmotných mladých hviezd nachádzajúcich sa vo vzdialenosti len niekoľko svetelných mesiacov od galaktickej čiernej diery. Pôvod mladých hviezd v tejto oblasti je veľmi záhadný. Tieto hviezdy sa totiž nachádzajú vo veľmi extrémnom a nepriateľskom prostredí. Podľa pozorovaní uskutočnených ďalekohľadom Keck je práve v blízkosti čiernej diery skupinka asi 30 veľmi hmotných hviezd. Kľúčom k vysvetleniu ich vzniku môže byť práve štúdium ich dráh. Vďaka ďalekohľadu Keck, ktorý využíva pre svoje pozorovania nový systém adaptívnej optiky sme schopný zmerať pohyb týchto mladých hviezd s presnosťou až 2 km/s. Zaujímavé je, že mladé hviezdy nemajú svoje dráhy zdeformované vplyvom blízkej supermasívnej čiernej diery. To by naznačovalo, že sa sformovali ďalej od čiernej diery a až potom sa k nej priblížili.

Stred galaxie nájdeme v súhvezdí strelca. Je od nás vzdialený približne 30000 svetelných rokov. V samotnom centre sa nachádza supermasívna čierna diera s hmotnosťou väčšou ako 3 milióny hmotností Slnka. Pohľad do centra Galaxie je takmer nemožný. Oblasť je nepredstaviteľne hustá. Nájdeme tu obrovské mraky prachu a plynu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *