Portrét galaxie M101

Portrét galaxie M101

M 101 je obrovská špirálová galaxia, ktorá je viditeľná na severnej pologuli. HST pomocou 51 individuálnych snímkov vytvoril doteraz jej najpodrobnejšiu snímku.

HST sa snímkovaním galaxie M 101 venoval v rámci projektu, ktorý má za úlohu určiť rýchlosť expanzie vesmíru, študovať formovanie hviezdokôp, hľadať hviezdne zdroje RTG žiarenia a hľadať modrých superobrov. Samotná snímka pozostáva z 51 individuálnych snímok, ktoré HST získal počas posledných 10 rokov činnosti.

M 101 je pozoruhodnou špirálovou galaxiou. Jej skutočný priemer je približne 170000 svetelných rokov, čo je približne 2 krát viac ako má Mliečna dráha. Odhaduje sa, že obsahuje približne bilión hviezd, z čoho má približne 100 miliárd podmienky vhodné pre vznik a vývoj života. Jej špirálové ramená obsahujú množstvo rozsiahlych oblastí v ktorých vznikajú nové hviezdy. Hviezdne maternice sa nachádzajú vo vnútri obrovských vodíkových oblakov. Novo narodené horúce a jasné hviezdy sa trblietajú ako diamanty a svojou žiarou utvárajú jednotlivé ramená obrovskej špirály. Napriek tomu je ale disk galaxie M 101 pomerne riedky. HST cez neho poľahky zaznamenal veľa galaxií ležiacich za galaxiou M 101.

Na detailnej snímke vidíme časť špirálového ramena galaxie. Je tu viditeľných množstvo zaujímavých podrobností. Vidíme tu oblasti pozostávajúce z prachu, ktoré vytvárajú útvary podobné stužkám, či cestičkám. Svetlé modré oblasti, sú pomerne horúcimi časťami disku. Prebieha tu intenzívna tvorba hviezd. Niekoľko jasných hviezd, ktoré sú na snímke, nepatria tejto galaxii. Sú to hviezdy Mliečnej dráhy, ktoré sa náhodne premietajú na disk galaxie. Podobne si môžeme všimnúť aj dve špirálové galaxie, ktoré sa nachádzajú milióny svetelných rokov za galaxiou M 101.  Jadro galaxie sa nachádza kdesi za ľavým horným okrajom výrezu. Dá sa vytušiť aj podľa zmeny farby na snímke. Je totiž reprezentované výrazne červenejším odtieňom ako iné oblasti. Je to preto, lebo táto časť obsahuje oveľa staršie hviezdy ako v inej časti galaxie.

M 101, nazývaná aj galaxia  Pinwheel sa nachádza v súhvezdí Veľká medvedica (Uma) a je teda v našich zemepisných šírkach cirkumpolárna. Od Zeme je vzdialená 25 miliónov svetelných rokov. Vidíme ju teda tak ako vyzerala v čase keď na Zemi vládol miocén a začala sa vláda cicavcov. Galaxia je poľahky viditeľná už v malom ďalekohľade. Na oblohe zaberá plochu veľkosti 1/5 Mesiaca v splne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *