ARIEL – exoplanéty pod drobnohľadom

ARIEL – exoplanéty pod drobnohľadom

Európska vesmírna agentúra (ESA) potvrdila realizáciu misie ARIEL. Ide o prvý vesmírny ďalekohľad, ktorý sa bude venovať nie len štúdiu prostredia panujúceho na exoplanétach, ale tiež vzniku a vývoju exoplanét. Na vývoji misie sa podieľa aj Česká republika.

ARIEL bude tak prvou misiou, ktorá sa bude venovať systematickému výskumu a merania chemického zloženia a tepelných vlastností jednotlivých exoplanét, ktoré tranzitujú materskú hviezdu. Ďalekohľad bude vybavený metrovým primárnym zrkadlom a bude schopný merať stlmenie prichádzajúceho svetla až o cca 0,1 ‰. Spektrálnou analýzou svetla sa bude prevádzať štúdium atmosférických molekúl (chemických prvkov a pár) ako aj oblakov a prachu.

ariel2

Ďalekohľad bude študovať chemické zloženie extrémne horúcich planét, plynných obrov ako aj superzemí. Sľubne sa javí aj detekcia molekúl na planétach s teplotami nad 2000°C. Tieto planéty poskytnú vedcom jedinečný pohľad do vnútier atmosfér a do histórie vzniku planetárnych systémov. Tak isto bude možné detegovať aj ďalšie známe zložky atmosfér ako je vodná para, oxid uhličitý a metán. Pri systematickom štúdiu budú odhalené aj napr. sezónne zmeny v podmienkach alebo chemickom zložení atmosfér a to na dennej alebo ročnej báze.

Misia ARIEL odštartuje v roku 2028 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane pomocou nosiča Ariane 6. ARIEL po štarte poputuje do vzdialenosti cca 1,5 milióna m od Zeme a to do druhého Lagrangeovho bodu smerom od Slnka. Na tomto mieste bude vykonávať výskum 4 roky.

Zdroj: ČAS, ESO

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *