HST objavil modrú planétu

HST objavil modrú planétu

hd_189733b_2Astronómovia používajúci HST odvodili na základe pozorovaní vo vizuálnom spektre skutočnú farbu planéty obiehajúcej okolo hviezdy HD 189733 vzdialenej od Zeme 63 svetelných rokov. Planéta sa nachádza v súhvezdí Líška.

Planéta vyzerá ako modrý kotúčik, ktorý pripomína planétu Zem z vesmíru. Tým však akákoľvek podobnosť s našou planétou končí. Denná atmosféra planéty dosahuje teplotu viac ako 1000°C a namiesto kvapôčok vody z nej podajú kvapôčky skloviny po šikmým uhlom rýchlosťou takmer 7200 km/hod. Kobaltovo modrá farba planéty nemá svoj pôvod v odraze svetla od oceánov ale skôr od zahmlenej atmosféry či skôr vysokej vrstvy oblačnosti obsahujúcej silikátový prach. Pri kondenzačnej teplote silikátov môžu vznikať veľmi malé kvapôčky, ktoré rozptyľujú modré svetlo oveľa viac ako to červené. Planéta  HD 189733b bola študovaná pomocou HST ako aj ďalších observatórií. Ukázalo sa, že jej atmosféra je až dramaticky premenlivá. Planéta je približne o 15 % hmotnejšie ako Jupiter a jej priemer je len nepatrne väčší.

Exoplanéta HD 189733b bola objavená v roku 2005. Okolo materskej hviezdy obieha vo vzdialenosti iba 4,6 milióna km, pričom jeden obeh jej trvá zhruba 53 hodín. Nachádza sa tak blízko hviezdy, že je s ňou gravitačne viazaná a tak jedna pologuľa planéty je neustále privrátená k materskej hviezde. Druhá pologuľa je od materskej hviezdy neustále odvrátená. V roku 2007 kozmické observatórium  Spitzer Space Telescope (NASA) študovalo tepelné (infračervené) žiarenie planéty a na základe týchto meraní vznikla najpodrobnejšia tepelná mapa exoplanéty. Mapa ukázala, že teploty na dennej strane  a na nočnej strane planéty sa líšia o zhruba 260°C. Teplotný rozdiel môžu spôsobovať veľmi intenzívne vetri vejúce z dennej na nočnú stranu planéty.

Je ťažké rozoznať, čo je príčinou sfarbením atmosféry tejto planéty. Snáď podrobnejšie pozorovania v budúcnosti ukážu z čoho je atmosféra planéty HD 189733b zložená.

Zdroj: Universe Today

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *