Čudné chúťky Mliečnej dráhy

Čudné chúťky Mliečnej dráhy

Astronómovia získali nový dôkaz o tom, že naša Galaxia doslova hltá svojich susedov!

Predmetom výskumu bola zaujímavá skupina hviezd označovaná ako Arktúrova pohybová skupina (Arcturus stream). Astronómovia študovali 25000 hviezd v oblasti tejto skupiny a zistili, že táto skupina je pozostatkom malej galaxie.  Americký tím potvrdil, že  Arktúrova pohybová skupina je hviezdny tok, ktorý signalizuje špirálový pohyb smerom do Galaxie. Merania hviezd v oblasti  Arcturus stream ukazujú, že hviezdy v nej boli kedysi súčasťou jedného systému. Majú rovnakú rýchlosť a smer pohybu.

Ako už názov celej hviezdnej skupiny napovedá, hlavnou hviezdou celej oblasti je hviezda Arktúr. Arktúr je najjasnejšou hviezdou súhvezdia Pastier (Boo). Už v roku  1718 Edmond Halley objavil jeho vlastný pohyb. Vlastný pohyb Arktúra je pomerne vysoký. Dosahuje až 2,3´´ za rok. Hviezdou sa zaoberal aj astrofyzik Dr. Julio Navarro (University of Victoria, British Columbia, Canada). Spolu so svojimi kolegami zistil, že Arktúr nie je hviezdou našej Galaxie, ale že do nej prenikol z inej galaxie. Táto galaxia sa k Mliečnej dráhe priblížila pred 10 miliardami rokov a bola ňou pohltená. Navarro zistil, že Arktúr sa pohybuje odlišnou rýchlosťou okolo centra Galaxie ako naše Slnko a navyše má úplne odlišné zloženie ako hviezdy v našom okolí. Obsahuje veľmi málo ťažkých prvkov.

Astronómovia tvrdia, že objasnenie pôvodu Arktúrovej pohybovej skupiny potvrdzuje teóriu kanibalizmu galaxií. Táto teória je jednou zo základných teórií galaktického vývoja. Podľa nej gravitácia väčších galaxií doslova nasáva galaxie menších rozmerov. Výsledkom kanibalizmu je vznik oveľa väčších galaxií.

Arktúrova pohybová skupina bola sledovaná v rámci programu  RAVE. Úlohou programu je zmerať rýchlosti pohybu hviezd v Mliečnej dráhe. Srdcom programu je 1,2 m Schmidtov ďalekohľad so spektrografom umiestnený na AAO v Siding Spring v Austrálii. Spektrograf má veľmi veľké zorné pole, až 6°, vďaka ktorému dokáže zmerať spektrá až 150 hviezd naraz. Sledujú sa najmä špecifické spektrálne čiary pri ktorých sa meria posun v spektre. Na základe tohto posunutia sa určujú jednotlivé rýchlosti. Doposiaľ sú známe informácie o 90000 hviezd, čoskoro by malo pribudnúť ďalších 65000.

Zdroj: ČAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *